Przepadam za dynią choć nie raz zdarzyło mi się zjeść kiepską odmianę dlatego warto ją kupować w sprawdzonych miejscach. Na blogu (dokładnie TUTAJ) znajdziecie już sporo przepisów z wykorzystaniem tego warzywa, między innymi moją ulubioną sałatkę z dodatkiem ciecierzycy czy ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami. Dziś proponuję Wam prostą i bardzo pożywną recepturę na dynię faszerowaną kaszą, tofu i pomidorami. To super zdrowe danie, pozostawiające konsumującego błogo sytego! ;)
środa, 19 lutego 2020
poniedziałek, 10 lutego 2020
prosty chlebek gryczany z dwiema świetnymi pastami!
Dzisiejszy wpis ma mega moc, uwierzcie mi! :) To trzy fenomenalne przepisy, które w zdrowy sposób urozmaicą Wasz codzienny jadłospis. Chlebek gryczany z patelni robi się w zasadzie wyłącznie z kaszy i świetnie przechowuje przez co najmniej tydzień. Pasta z pieczonego kalafiora jest bardzo aromatyczna i pożywna, a do tego niedroga w stosunku do ilości. Najbardziej wymagający jest satay, ale dotyczy to tylko i wyłącznie ilości składników, bo łatwość i szybkość przyrządzania są tutaj niezaprzeczalne! Za to takiego smaku nie czuliście zapewne nigdy! Dla mnie to totalna nowość i wielka radość dla smakowych kubków :)
poniedziałek, 3 lutego 2020
Blossfeldt i czekoladowa granola
Ze zdjęciami Karla Blossfeldta zetknęłam się pierwszy raz kilkanaście lat temu, na zagranicznej wymianie studenckiej. Wtedy jeszcze nie interesowałam się tak bardzo roślinami, ale te fotografie mimo wszystko zrobiły na mnie duże wrażenie - zwłaszcza, że powstały pod koniec XIX wieku! Hipnotyzuje mnie ich precyzja, zielnikowa forma. Rośliny przybierające niesamowite kształty przywodzą nierzadko na myśl budynki, wyglądają jak barokowe rzeźby. Lubię studiować album z Jego pracami, cieszyć się różnorodnością i bogactwem roślin oddanym z taką precyzją i uwagą.
A do lektury, w ramach przekąski, dobrze sprawdza się u mnie czekoladowa granola - jest lekiem na całe zło ;) Wybawieniem gdy przychodzi ochota na słodkie.
Zapraszam po przepis!
piątek, 10 stycznia 2020
32# buraczkowe piątki! SAŁATKA Z BURAKÓW, SUSZONYCH ŚLIWEK I PRAŻONYCH ORZECHÓW
Dzień dobry w nowym roku! Trudno o bardziej "moje smaki" na jego początek, niż nuty buraczkowe :) Witam Was przepisem na dobre oraz zdrowe połączenie tego warzywa z suszonymi śliwkami i prażonymi orzechami. Do tego wyrazisty sos czosnkowy i danie broni się samo. Mam nadzieję, że dane mi będzie dostarczyć Wam jeszcze niejedną recepturę w tym piątkowym cyklu.
Dobrego weekendu!
środa, 18 grudnia 2019
na zakończenie roku - zupa z cukinią i pstrągiem
Tak to zwykle bywa, że z końcem roku kumuluje się sporo obowiązków pozakulinarnych i siłą rzeczy jest mnie tu trochę mniej. W zasadzie od początku prowadzenia bloga nie mogłam przesadnie służyć typowo świątecznymi przepisami. Tak będzie i tym razem ;)
I choć nie powiem, że nie wysilam się kulinarnie w okresie świąt, to prawda jest taka, że robię 3-4 sprawdzone (i niespecjalnie wyszukane) dania wiedząc, że każda inna "gospodyni domu" przyniesie również coś od siebie na wspólny stół. W zespole siła!
Dziś pozostawiam Wam sposób na smaczną zupę z cukinią i pstrągiem życząc spokojnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w Gronie Najbliższych. A Nowy Rok niech przyniesie Wam radość i nadzieję!
Do spisania w 2020! :) Tymczasem "sjesta człowieku" ;)
I choć nie powiem, że nie wysilam się kulinarnie w okresie świąt, to prawda jest taka, że robię 3-4 sprawdzone (i niespecjalnie wyszukane) dania wiedząc, że każda inna "gospodyni domu" przyniesie również coś od siebie na wspólny stół. W zespole siła!
Dziś pozostawiam Wam sposób na smaczną zupę z cukinią i pstrągiem życząc spokojnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w Gronie Najbliższych. A Nowy Rok niech przyniesie Wam radość i nadzieję!
Do spisania w 2020! :) Tymczasem "sjesta człowieku" ;)
poniedziałek, 9 grudnia 2019
orkiszowe brownie z mango i malinami
Połączenie czekolady z mango świetnie się tu sprawdza! Dzięki temu brownie nie jest przesadnie słodkie, a konsystencja ciasta oraz pieczonych owoców dobrze ze sobą współgra. Lubię ten deser bo jest bardzo szybki i prosty, jednocześnie nieoczywisty. A do tego całkiem wdzięcznie się prezentuje. Smacznego :)
piątek, 29 listopada 2019
31# buraczkowe piątki! SAŁATKA Z BURAKA ZE SMAŻONYM KOZIM SEREM I PISTACJAMI
Z piekarnika dobiega własnie zapach chleba, który przeplata się z aromatem pieczonych buraków :) Zawsze pieką się razem bo nie wyobrażam sobie lepszego połączenia niż dobry gryczano-jaglany chleb z plastrem tego warzywa, dodatkiem koziego sera i rukoli. Jako że od buraków jestem uzależniona serwuję je na mnóstwo sposobów. Dziś dzielę się ostatnim odkryciem. I choć zazwyczaj stronię od smażenia dla tej wersji sałatki robię wyjątek. Ciepły i rozpływający się kozi ser, burak, pistacje i orzeźwiająca cytryna to świetne połączenie! Wypróbujcie sami :)
środa, 20 listopada 2019
niech żyje kalafior! Placki z komosy oraz pilaf z soczewicą i ananasem
Jestem jedyną żarliwą fanką kalafiora w mojej najbliższej rodzinie. Nie przeszkadza mi to kupować go na potęgę i konsumować w hurtowych ilościach, tudzież dzielić się z tymi, którzy warzywo to niemniej lubią i chętnie mnie odwiedzają :) Aktualnie mamy sezon na kalafiora i grzechem byłoby nie korzystać z tego dobrodziejstwa. Oprócz dzisiejszych przepisów możecie cofnąć się do tych już opublikowanych - TUTAJ znajdziecie bazę dań z kalafiorem w roli głównej. Wśród nich świetna sałatka, pieczone kotlety jaglane z pieczarkami czy... bułki z tegoż warzywa ;)
czwartek, 14 listopada 2019
największe odkrycie roku... KISZONE CYTRYNY!
Wiele lat nosiłam się z zamiarem zakiszenia cytryn. Pomysł wydawał mi się intrygujący, a jednocześnie na tyle abstrakcyjny, że zawsze znalazło się coś pilniejszego do przyrządzenia. Kiedy w końcu na początku roku zakisiłam te owoce, włożyłam je po miesiącu do lodówki i zniknęły gdzieś w jej czeluściach, żeby przypomnieć o sobie kilka tygodni temu. I co to było za odkrycie!!! Na pierwszy ogień wypróbowałam je w wersji mięsnej - z kurczakiem i oliwkami. Potem przyrządziłam w towarzystwie mnóstwa warzyw i suszonych moreli. W obydwu przypadkach kiszone cytryny nadały daniu niesamowity posmak, kwaśny i słony, orzeźwiający i lekko egzotyczny.... na moim blacie stoi właśnie 4 litrowy słój w którym aktualnie kisi się kilkanaście owoców i już wiem, że przyszły rok będzie należał właśnie do nich! ;)
poniedziałek, 4 listopada 2019
ciastka bananowo-migdałowe
Bezglutenowe i beznabiałowe ciastka z dodatkiem orzechów, daktyli oraz wiórek kokosowych. Bardzo proste i naprawdę zdrowe. Dobrze się przechowują, choć nie za długo bo szybko znikają ;) Bardzo je Wam polecam!
wtorek, 29 października 2019
miszmasz!
Miszmaszowe cykle ćwiczą moją słabą pamięć ;) Pobudzają ją i pozwalają na miłe retrospekcje w czasie. Mam nadzieję, że i dla Was przynoszą coś ciekawego. W dzisiejszym wpisie jak zwykle sporo kuchni oraz zieleni, ale znajdziecie tu też drobne "polecajki" produktów czy wyrobów z których korzystam na co dzień. Serdecznie zapraszam!
czwartek, 24 października 2019
zupa krem ze świeżymi pomidorami, pieczoną dynią i czosnkiem
Temat zup oczywiście na czasie. Nie ma nic lepszego niż miska gorącego dania na jesienny głód. Tym razem połączyłam świeżość pomidorów ze słodyczą pieczonej dyni i czosnku. To bardzo prosta zupa, a jednocześnie niepospolita. Jeśli chcemy by była bardziej sycąca możemy podać ją z domowymi kluseczkami i posypać serem.
sobota, 12 października 2019
tarta cytrynowa - bezglutenowa, wegańska
Mam na swoim koncie kultową tartę migdałową z masą cytrynową. Jestem regularnie proszona o jej wykonanie na rodzinne uroczystości - zawsze czynię to z przyjemnością, bo sama bardzo ja lubię! Przepis znajdziecie TUTAJ. Piekłam również cytrynową tartę z mango i borówkami, którą bardzo polecam w sezonie letnim - KLIK. A dziś podsuwam Wam przepis na zupełnie inny, a niemniej dobry i również cytrynowy deser. Tym razem brak w nim białej mąki, jajek, nabiału czy cukru więc jest naprawdę zdrowy! Duża ilość bakalii, mleko roślinne czy kurkuma, a wreszcie bogate w witaminy cytryny sprawiają, że tartę je się bez większych wyrzutów sumienia ;)
wtorek, 17 września 2019
zupa forszmak z kurczakiem, pieczarkami i kiszonym ogórkiem
"Czas start!" dla sezonu rozgrzewających zup! Na blogu macie już mnóstwo przepisów (prawie 30!), w tym moje ulubione:
- krem z marchwi i pora (KLIK) - pierwsza zupa publikowana na blogu, uwielbiam ją!;
- krem z pieczonych pomidorów (KLIK) - maksymalnie aromatyczna;
- pomidorowo-cytrynowa z łososiem i makaronem (KLIK) - miłośnicy ryb się nie zawiodą;
- minestrone (KLIK) - bardzo ją lubię za mnogość warzyw i szybkość wykonania;
- z kurczakiem, batatem i soczewicą (KLIK) - na orientalną nutę, na przełamanie nudy :);
- barszcz ukraiński (KLIK) - to moje tzw. "comfort food" bo kocham buraczki!
Dziś dorzucam fajną recepturę na sycącą wielowarzywną zupę z dodatkiem kurczaka. W oryginale do forszmaku dodawało się kawałki wędlin czy pieczeni pozostałych po okresie świątecznym i nic nie stoi na przeszkodzie żebyście drób zamienili właśnie na takie mięso. Tylko nie zrezygnujcie z ogórka czy przecieru pomidorowego bo to znaczące składniki :)
piątek, 6 września 2019
sernik bardzo jagodowy
Może ktoś w Was pokusi się o ten sernik w najbliższych dniach? Bardzo, bardzo jagodowy! I szybki w wykonaniu. Moim gościom wyjątkowo smakował i czuję, że będę go jeszcze w tym roku powtarzać.
Dobrego weekendu i do spisania!
środa, 28 sierpnia 2019
sałatka z mango, awokado i wędzonym pstrągiem
Pogoda znów skłania ku lżejszemu jedzeniu, chętniej sięgam po szybkie i proste sałatki. Trzy podstawowe składniki oraz nieskomplikowany sos to naprawdę nic trudnego! Pożywność ryby i awokado plus egzotyczny dodatek mango stanowią ciekawe i zdrowe połączenie.
Dobrego dnia!
środa, 21 sierpnia 2019
słodko-słona orzechowa granola z płatkami jaglanymi
Mam słabość do niejednoznacznych smaków. I lubię słodko-słone nuty które otwierają przed daniem różne możliwości. I taka mnie ostatnio naszła chęć na granolę... Czyżby to znak, że koniec lata blisko? Choć tu korzennych przypraw brak to jednak granola zawsze kojarzyła mi się z jesiennymi i zimowymi śniadaniami. Ta w wersji słodko-słonej smakuje mi najlepiej z kokosowym jogurtem i świeżymi owocami, ale nadaje się również jako "posypka" do sałatek czy kasz.
piątek, 9 sierpnia 2019
30# buraczkowe piątki! SAŁATKA Z POMIDORÓW I BURAKÓW
Do tej pory nie przyszło mi do głowy połączenie buraków z pomidorami. Wydawało mi się, że ich konsystencje się kłócą, że struktury do siebie nie pasują. Ale nic bardziej mylnego! Te warzywa dopełniają się smakiem, przenikają i tworzą naprawdę fajny duet. Dziś przedstawiam Wam bardzo prostą i szybką sałatkę. Dobrze doprawiona będzie świetnym dodatkiem np. do grillowanego mięsa czy ryby.
Dobrego weekendu!
niedziela, 4 sierpnia 2019
pralinki kokosowe na bazie...ryżowych wafli!
Pewnie nie ja jedyna szukam od czasu do czasu zamienników lubianych, ale niekoniecznie zdrowych, kupnych słodyczy. A że od wielu miesięcy mam wyjątkową melodię na kokosa to wzięłam na warsztat małe kulki o jego smaku. Zdrową bazą są pokruszone ryżowe wafle (tak jest!), a za dodatek służą trzy składniki, które zazwyczaj znajdziemy bez problemu w naszych domach. Kto będzie szukał wiernej kopii znanych pralinek ten się zawiedzie, ale ten kto lubi naturalne, nieprzesadnie słodkie smaki z kokosową nutą w tle poniższy przepis na pewno doceni!
Dobrego tygodnia :)
poniedziałek, 29 lipca 2019
grillowana cukinia marynowana w oliwie, czosnku i rozmarynie
Lubię takie domowe przetwory. Proste, o wiadomym składzie, cieszące swoją obecnością :) W oliwie i rozmarynie marynowałam już kiedyś sam czosnek (KLIK), z kolei nadmiar cukinii przerabiałam na masełko cukiniowo-bazyliowe (KLIK), które również można przechowywać w lodówce kilka tygodni.
Poniższe warzywa mam zamiar wykorzystywać do kanapek i sałatek. Czuję, że szybko zechcę uzupełnić zapasy bo to moje smaki!
Dobrego tygodnia :)
czwartek, 25 lipca 2019
idealna tarta z jagodami
Dawno żadne ciasto tak bardzo mi nie smakowało. Może to za sprawą rzadko jedzonych sezonowych jagód, a może przez przymknięcie oka na glutenową mąkę i masło, których staram się mimo wszystko unikać. Tarty były długi okres czasu moją specjalnością, nadal bardzo je lubię choć nie opanowałam jeszcze sztuki wynajdowania zamienników niektórych produktów (bo jak tu zrobić prawdziwą tartę bez mąki i masła?!), które mi zwyczajnie nie służą.
To jest ciasto które nie może się nie udać. Bardzo letnie i całkiem efektowne! :)
czwartek, 11 lipca 2019
miszmasz!
Lubię ten cykl, lubię ten wpis. Lubię te chwile i po nich wspomnienia :) Dziś sporo zdjęć - przypominajki przepisów z sezonowych warzyw i owoców, pomysły na imprezowy bufet oraz kilka migawek z pięknej nadmorskiej miejscówki, do której będę na pewno wracać!
Dobrego weekendu :) Oby był pogodny!
poniedziałek, 8 lipca 2019
sałatka z pieczonymi warzywami i sosem tahini
Ta sałatka to hit ostatnich miesięcy! Robiłam ją już kilkukrotnie, używając na zmianę kalafiora bądź batatów. Całą "robotę" robią przyprawy oraz wyrazisty sos tahini z miodem i cytryną. Świetnie sprawdza się na imprezach - gościła już na trzech i zawsze zostawała niepodważalną gwiazdą :) Jestem przekonana, że i Wam przypadnie do gustu.
piątek, 28 czerwca 2019
29# buraczkowe piątki! MAKARON Z BOTWINKĄ
Staram się zawsze w pełni korzystać z sezonu na botwinkę. W tym roku do popisowych dań z jej użyciem dopisuję poniższy makaron z orientalną nutą. Jest szybki i naprawdę bardzo dobry. To świetna alternatywa dla mięsnego obiadu, niemniej sycąca. Jeśli tak jak ja jesteście fanami botwinki polecam Wam również dostępne na blogu:
- razową tartę z botwinką, kozim terem i ziarnami - robię ją bardzo często! (KLIK)
- pierogi z botwinką, łososiem i fetą - przepyszne! (KLIK)
- niezawodny chłodnik wg przepisu Kuronia - najlepszy jaki jadłam! (KLIK)
Spokojnego weekendu.
wtorek, 18 czerwca 2019
ciastka z amarantusem, miodem i bakaliami
Lubią je domownicy (nawet Ci najmniejsi), są super przekąską na spacerze czy zdrowym dodatkiem do porannej kawy. I zrobione są tylko z 4 składników. Bezglutenowe, bezmleczne :) Najprostsze, najlepsze!
Ciastka z amarantusem, miodem i bakaliami polecają się Waszej uwadze.
Dobrego tygodnia!
niedziela, 2 czerwca 2019
Tort bezowy z makiem i lemon curd na 6 urodziny bloga!
Kolejny rok blogowania za mną :) Dziękuję Wam czytającym za odwiedziny i wsparcie! Lubię tu być i choć okoliczności czasowo-losowe nie zawsze sprzyjają blogowaniu pozostaje mi mieć nadzieję, że jeszcze wiele lat będę mogła cieszyć się prowadzeniem strony.
Dziś pozostawiam Wam przepis na prosty tort bezowy z kwaśnym kremem lemon curd. To naprawdę wyjątkowy deser. Myślę, że świetnie sprawdzi się w trakcie letnich imprez. Wypróbujcie sami :)
Dobrego dnia!
wtorek, 28 maja 2019
miszmasz!
Ani się obejrzałam, a tu już kolejny miszmasz! :) Co ja na to poradzę, że lubię gotować? Co na to poradzę, że czuję się uzależniona od doniczkowych roślin? ;) Co na to poradzę, że przepadam za dobrymi ilustracjami? Chyba nic! :) Zapraszam dziś więc na krótką fotorelację w której szczypta kuchni, garść nowych roślin, rekomendacja fajnego miejsca na Mazurach i zapoznanie z jedną x bardziej utalentowanych młodych polskich ilustratorek!
czwartek, 23 maja 2019
pesto z jarmużu
Ostatnio dostałam naręcza świeżego jarmużu i długo dumałam co kreatywnego z niego zrobić. Część umieściłam w portugalskiej zupie caldo verde (przepis znajdziecie TUTAJ), część zmiksowałam na sok z dodatkiem jabłka i ananasa (TUTAJ), a z całej reszty zrobiłam po prostu wielki słój pesto, które potem zajadałam na kanapki, jako dodatek do pieczonych warzyw czy makaronu. I dziś dzielę się właśnie tym przepisem.
A jeśli też lubicie pesto to na blogu znajdziecie ich już kilka wersji:
- ziołowo-migdało we (TUTAJ)
- z pieczonych buraków (TUTAJ)
- pietruszkowo-orzechowe (TUTAJ)
- z liści rzodkiewki (TUTAJ) w duchu LESS WASTE :)
- z rukoli (TUTAJ)
Subskrybuj:
Posty (Atom)