środa, 20 listopada 2019

niech żyje kalafior! Placki z komosy oraz pilaf z soczewicą i ananasem

Jestem jedyną żarliwą fanką kalafiora w mojej najbliższej rodzinie. Nie przeszkadza mi to kupować go na potęgę i konsumować w hurtowych ilościach, tudzież dzielić się z tymi, którzy warzywo to niemniej lubią i chętnie mnie odwiedzają :) Aktualnie mamy sezon na kalafiora i grzechem byłoby nie korzystać z tego dobrodziejstwa. Oprócz dzisiejszych przepisów możecie cofnąć się do tych już opublikowanych - TUTAJ znajdziecie bazę dań z kalafiorem w roli głównej. Wśród nich świetna sałatka, pieczone kotlety jaglane z pieczarkami czy... bułki z tegoż warzywa ;)   



placki z komosy ryżowej, kalafiora i czosnku niedźwiedziego

(wg przepisu z książki "Zielono&Zdrowo")


składniki:
(na ok.12-16 sztuk)

- 200 g komosy 
- 200 g różyczek kalafiora
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (można zastąpić 1 łyżeczką czosnku granulowanego)
- 4 jajka
- 200 g sera feta
- 90 g płatków owsianych (użyłam jaglanych)
- świeżo zmielone sól i pieprz
- olej do smażenia (użyłam kokosowego)


Komosę wsypujemy do 500 ml wody, solimy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez 15 minut (komosa powinna wchłonąć cały płyn, w innym wypadku odsączamy nadmiar). Różyczki kalafiora miksujemy w blenderze do uzyskania niewielkich grudek. Warzywo łączymy z komosą, dodajemy czosnek, jajka, pokruszony ser oraz płatki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Masę schładzamy minimum 30 minut (można ją też zrobić wieczór wcześniej).
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim uformowane dłońmi niewielkie placki. Smażymy po 3-5 minut z każdej strony (placki przewracajmy bardzo delikatnie). Podajemy na gorąco lub na zimno.



pilaf z soczewicą, kalafiorem i ananasem
(wg przepisu z Kwestii Smaku)


składniki:
(na 3-4 porcje)

- pół główki świeżego kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy, przepłukanej na sitku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżo startego imbiru 
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy i kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, cynamonu i chili
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- kilka suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych, brązowych)
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 szklanka świeżego ananasa pokrojonego w niewielką kostkę
- świeżo zmielone sól i pieprz
- szczypta cukru
- do podania: szczypiorek, pietruszka


Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeży imbir. Dodajemy ryż, kalafior oraz przyprawy i smażymy przez ok.3 minuty. Dodajemy soczewicę, wiórki oraz morele, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Danie zalewamy wrzącym bulionem i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez ok.20 minut. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa, doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy szczypiorkiem i pietruszką.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...