Ciężko mi
uwierzyć, że minęło parę miesięcy zanim znów wspominam na blogu o moich
ukochanych buraczkach! Jem je w zasadzie dzień w dzień i wciąż nie mam dość! Za
to na stronę powracają one w nieprzeciętnym i raczej niecodziennym stylu. Pesto
buraczkowe, w towarzystwie lekkiego serka, jest pysznym składnikiem kanapek lub
krakersowych przekąsek. Natomiast konfitura buraczano-migdałowa z dodatkiem
miodu i imbiru to moje niedawne odkrycie - świetnie komponuje się z serami typu
camembert czy twardy kozi!
Buraki
uwielbiam za ich smak i piękny głęboki kolor - nie mogę się już doczekać
kolejnych przepisów z ich wykorzystaniem.
Buraczkowe propozycje możecie zobaczyć również na stronie Magazynu Obsesje.
Serdecznie zapraszam:
pesto z pieczonego buraka
składniki:
- 1 duży burak
- łyżka orzeszków pinii
- łyżka parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju z orzechów (najlepiej
piniowych)
- świeżo zmielone sól i pieprz
do podania
- krakersy lub grzanki
- serek śmietankowy (najlepiej kozi)
- orzeszki pinii
1. Buraka myjemy, owijamy folią i pieczemy ok.1,5h
w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika warzywo obieramy, kroimy na
mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze wraz z orzeszkami pinii lekko
zrumienionymi na suchej patelni. Dodajemy parmezan (może być tarty, lub
pokrojony w kostkę), czosnek i oliwę – całość rozdrabniamy, doprawiamy solą i
dużą ilością pieprzu. Pesto podajemy na krakersach lub grzankach, z dodatkiem
serka śmietankowego i orzeszków pinii.
konfitura buraczkowo-migdałowa
z miodem i imbirem
składniki:
- 1kg buraków
- 150g cukru
- 200g miodu
- skórka i sok z 1 cytryny
- łyżeczka startego świeżego imbiru
- 100g płatków migdałów
do podania
- sery: camembert, brie, kozi
1. Surowe buraki obieramy i ścieramy na drobnych
oczkach tarki. W garnku podgrzewamy na małym ogniu miód z cukrem, mieszając, aż
składniki się zagotują i rozpuszczą. Dodajemy sok z cytryny oraz starte
warzywa. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, bez przykrycia przez około 1
godzinę, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy skórkę z cytryny, imbir oraz
płatki migdałów i gotujemy kolejne 15 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do
wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy (np. w piekarniku –
60 minut w 130 stopniach). Podajemy z ulubionymi rodzajami serów.
Smacznego!
P.S. Przepis na pesto zainspirowany jest propozycją z Kwestii Smaku - delikatnie zmieniłam tylko proporcje składników. Natomiast konfiturę z buraczków znalazłam kiedyś w jednym z kobiecych magazynów - niestety przepis wycięłam ze strony i włożyłam do swojego kulinarnego notesu. Może ktokolwiek wie skąd może pochodzić?
Ale to wyglada fenomenalnie! Pewnie tak tez smakuje!?
OdpowiedzUsuńtak też smakuje :) warto spróbować! pesto jest bardziej wytrawne, a konfitura lekko słodkawa dzięki zawartości miodu! Obie rzeczy równie pyszne ;)
UsuńBuraki buraki buraki nie dajcie na siebie wiecej czekac!
OdpowiedzUsuńjuż powoli myślę nad kolejną odsłoną buraków ;) poproszę o chwilę cierpliwości!
UsuńHalo halo delikatnie przypominam że zbliża się zima i warto by było żebyś zadbała o rodzinne zapasy sloikowe:):):)
OdpowiedzUsuńzapasy się powoli budują!!! ;) bez obaw ;)
Usuń