piątek, 20 grudnia 2013

pesto z pieczonych buraków i konfitura buraczkowo-migdałowa z miodem i imbirem

Ciężko mi uwierzyć, że minęło parę miesięcy zanim znów wspominam na blogu o moich ukochanych buraczkach! Jem je w zasadzie dzień w dzień i wciąż nie mam dość! Za to na stronę powracają one w nieprzeciętnym i raczej niecodziennym stylu. Pesto buraczkowe, w towarzystwie lekkiego serka, jest pysznym składnikiem kanapek lub krakersowych przekąsek. Natomiast konfitura buraczano-migdałowa z dodatkiem miodu i imbiru to moje niedawne odkrycie - świetnie komponuje się z serami typu camembert czy twardy kozi!
Buraki uwielbiam za ich smak i piękny głęboki kolor - nie mogę się już doczekać kolejnych przepisów z ich wykorzystaniem. 


Buraczkowe propozycje możecie zobaczyć również na stronie Magazynu Obsesje. 
Serdecznie zapraszam:






pesto z pieczonego buraka


składniki:
- 1 duży burak
- łyżka orzeszków pinii
- łyżka parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju z orzechów (najlepiej piniowych)
- świeżo zmielone sól i pieprz

do podania
- krakersy lub grzanki
- serek śmietankowy (najlepiej kozi)
- orzeszki pinii


1. Buraka myjemy, owijamy folią i pieczemy ok.1,5h w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika warzywo obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze wraz z orzeszkami pinii lekko zrumienionymi na suchej patelni. Dodajemy parmezan (może być tarty, lub pokrojony w kostkę), czosnek i oliwę – całość rozdrabniamy, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Pesto podajemy na krakersach lub grzankach, z dodatkiem serka śmietankowego i orzeszków pinii.


konfitura buraczkowo-migdałowa 
z miodem i imbirem


składniki:
- 1kg buraków
- 150g cukru
- 200g miodu
- skórka i sok z 1 cytryny
- łyżeczka startego świeżego imbiru
- 100g płatków migdałów

do podania
- sery: camembert, brie, kozi


1. Surowe buraki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. W garnku podgrzewamy na małym ogniu miód z cukrem, mieszając, aż składniki się zagotują i rozpuszczą. Dodajemy sok z cytryny oraz starte warzywa. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, bez przykrycia przez około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy skórkę z cytryny, imbir oraz płatki migdałów i gotujemy kolejne 15 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy (np. w piekarniku – 60 minut w 130 stopniach). Podajemy z ulubionymi rodzajami serów.


Smacznego!

P.S. Przepis na pesto zainspirowany jest propozycją z Kwestii Smaku - delikatnie zmieniłam tylko proporcje składników. Natomiast konfiturę z buraczków znalazłam kiedyś w jednym z kobiecych magazynów - niestety przepis wycięłam ze strony i włożyłam do swojego kulinarnego notesu. Może ktokolwiek wie skąd może pochodzić? 

6 komentarzy:

  1. Ale to wyglada fenomenalnie! Pewnie tak tez smakuje!?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak też smakuje :) warto spróbować! pesto jest bardziej wytrawne, a konfitura lekko słodkawa dzięki zawartości miodu! Obie rzeczy równie pyszne ;)

      Usuń
  2. Buraki buraki buraki nie dajcie na siebie wiecej czekac!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już powoli myślę nad kolejną odsłoną buraków ;) poproszę o chwilę cierpliwości!

      Usuń
  3. Halo halo delikatnie przypominam że zbliża się zima i warto by było żebyś zadbała o rodzinne zapasy sloikowe:):):)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...