Dobrego dnia :)
zupa z kurczakiem, batatem i soczewicą
(wg przepisu z Kwestii Smaku)
składniki:
(na 2-3 porcje)
- 1 mała cebula
- pół dużego batata (ok. 300g)
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- 1/3 szklanki soczewicy (używałam zarówno zielonej jak i czerwonej)
- przyprawy (po pół łyżeczki)
kmin rzymski
słodka papryka
ostra papryka
kurkuma
oregano
kolendra
- 1 litr bulionu
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/4 szklanki śmietanki 30% lub mleka kokosowego (w obydwu wersjach smakuje dobrze choć w ostatecznym rozrachunku skłaniam się bardziej ku mleczku)
- świeżo zmielone sól i pieprz
Cebulę oraz batata kroimy z drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy w średnim garnku na oliwie przez ok. 5 minut. Dodajemy przepłukaną soczewicę oraz przyprawy, smażymy 2-3 minuty. Zawartość naczynia zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Zagotowujemy i pozostawiamy na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodajemy śmietankę lub mleczko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz