czwartek, 15 lutego 2018

intrygująca zupa z kurczakiem, batatem i soczewicą

W tym roku przyrządzałam ją już trzykrotnie. Smak ma nieoczywisty, bardzo trudny do określenia (zapewne z powodu mnogości przypraw) i to prawdopodobnie czyni tę zupę tak wyjątkową. Dzięki niej z powrotem przypomniałam sobie o soczewicy i wygrzebałam z czeluści kuchennych szuflad rzymski kmin. Rozgrzewa, daje poczucie zdrowia i energii. Jeśli macie ochotę na coś zupełnie nowego na talerzach jest to przepis dla Was!

Dobrego dnia :)


zupa z kurczakiem, batatem i soczewicą
(wg przepisu z Kwestii Smaku)


składniki:
(na 2-3 porcje)

- 1 mała cebula
- pół dużego batata (ok. 300g)
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- 1/3 szklanki soczewicy (używałam zarówno zielonej jak i czerwonej)
- przyprawy (po pół łyżeczki)
  kmin rzymski
  słodka papryka
  ostra papryka
  kurkuma
  oregano
  kolendra

- 1 litr bulionu
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/4 szklanki śmietanki 30% lub mleka kokosowego (w obydwu wersjach smakuje dobrze choć w ostatecznym rozrachunku skłaniam się bardziej ku mleczku)
- świeżo zmielone sól i pieprz 


Cebulę oraz batata kroimy z drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy w średnim garnku na oliwie przez ok. 5 minut. Dodajemy przepłukaną soczewicę oraz przyprawy, smażymy 2-3 minuty. Zawartość naczynia zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Zagotowujemy i pozostawiamy na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodajemy śmietankę lub mleczko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...