czwartek, 9 sierpnia 2018

pesto pietruszkowo-orzechowe

Ostatnio hołduję bardzo prostym przepisom. I do takich należy poniższy! Pesto z pietruszki i orzechów włoskich to bomba witaminowa, która przyjemnie uzależnia :) Stosuję je do kanapek, makaronów czy jako dodatek do pieczonych warzyw. Na blogu znajdziecie też kilka innych wariacji tego smarowidła: ziołowo-migdałowe (klik), z rukoli (klik lub klik), z pieczonych buraków! (klik) czy z liści rzodkiewki!!! (klik). 

pesto pietruszkowo-orzechowe
(wg przepisu z książki "TRUFLA - same dobre rzeczy")


składniki:
(na niewielki słoik)

- 2 szklanki listków pietruszki
- pół szklanki orzechów włoskich
- 3 małe ząbki czosnku
- 1/3-1/2 szklanki oleju rzepakowego dobrej jakości
- świeżo zmielona sól


Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dosalamy do smaku, w razie potrzeby dodajemy więcej oleju. Przekładamy do szczelnego słoika i przechowujemy w lodówce.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...