Ostatnio hołduję bardzo prostym przepisom. I do takich należy poniższy! Pesto z pietruszki i orzechów włoskich to bomba witaminowa, która przyjemnie uzależnia :) Stosuję je do kanapek, makaronów czy jako dodatek do pieczonych warzyw. Na blogu znajdziecie też kilka innych wariacji tego smarowidła: ziołowo-migdałowe (klik), z rukoli (klik lub klik), z pieczonych buraków! (klik) czy z liści rzodkiewki!!! (klik).
pesto pietruszkowo-orzechowe
(wg przepisu z książki "TRUFLA - same dobre rzeczy")
składniki:
(na niewielki słoik)
- 2 szklanki listków pietruszki
- pół szklanki orzechów włoskich
- 3 małe ząbki czosnku
- 1/3-1/2 szklanki oleju rzepakowego dobrej jakości
- świeżo zmielona sól
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dosalamy do smaku, w razie potrzeby dodajemy więcej oleju. Przekładamy do szczelnego słoika i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
- 2 szklanki listków pietruszki
- pół szklanki orzechów włoskich
- 3 małe ząbki czosnku
- 1/3-1/2 szklanki oleju rzepakowego dobrej jakości
- świeżo zmielona sól
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dosalamy do smaku, w razie potrzeby dodajemy więcej oleju. Przekładamy do szczelnego słoika i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz