poniedziałek, 9 czerwca 2014

razowa tarta z botwinką, kozim serem i ziarnami

Ostatnio publikuję dużo tart, ale tak się składa, że naprawdę bardzo za nimi przepadam! Są dla mnie świetnym sposobem na obiad i przekąskę w pracy. A że zawsze chciałam zrobić wersję z botwinką, przyszedł czas na realizację planów. W osiedlowym warzywniaku półki uginają się od różowych łodyg i tak sobie myślę, czy póki sezon trwa, nie powinnam zabrać się za pierogi z ich użyciem... o nich też myślę od dawna!

Czytelnicy Magazynu Obsesje już od paru dni mogą testować mój przepis:
Przetestujcie i Wy!



razowa tarta z botwinką, 
kozim serem i ziarnami


składniki:
(na tartę o średnicy 24 cm)

ciasto
- 250 g mąki razowej
- 150 g zimnego masła
- łyżeczka soli
- jajko

farsz
- pęczek świeżej botwinki
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- łyżka octu balsamicznego

- pół szklanki śmietany
- 150 g serka koziego śmietankowego
- 2 jajka
- świeżo zmielone sól i pieprz

- 100 g rolady z sera koziego
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki ziaren słonecznika


1. Składniki na ciasto zagniatamy. Masę formujemy w kulę, owijamy folią i chłodzimy min.30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, ciastem wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy dno widelcem, obciążamy i pieczemy 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy obciążenie, a spód dopiekamy kolejne 10 minut. W czasie pieczenia się razowego ciasta myjemy botwinkę, drobno ją siekamy i dusimy na maśle razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Pod koniec duszenia (po ok.15 minutach) dodajemy łyżkę octu balsamicznego, zdejmujemy z ognia. Śmietanę, kozi serek oraz jajka miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy warstwę duszonej botwinki, całość zalewamy masą śmietanową. Na wierzch układamy plasterki koziej rolady (jeśli zastąpimy ją twardym kozim serem, radzę go potarkować), całość posypujemy dynią i słonecznikiem. Tartę pieczemy przez pół godziny, aż do zrumienienia wierzchu. Podajemy na gorąco lub na zimno.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam buraczki pod każdą postacią. Dziękuję Aniu za wyśmienity przepis z botwinką w roli głównej!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo proszę! Oby tarta posmakowała :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kozi ser i botwinka! Ta tarta musi być wyśmienita! :) :)

      Usuń
    2. i owszem! :) to połączenie jest ostatnio nad wyraz popularne, ale co zrobić... jest po prostu idealne!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...