czwartek, 14 lipca 2016

cytrynowa tarta z mango i borówkami

Bardzo lubię cytrynowe tarty. Jedną popisową już nawet mam na koncie (KLIK) - jest gwoździem programu na świątecznych przyjęciach! :) Poniższa to całkiem inna propozycja. Dzięki dodatkom świeżych owoców jest jeszcze bardziej orzeźwiająca i świetnie nadaje się na letni czas. Robi się ją stosunkowo szybko, a zjada jeszcze prędzej ;)

Dobrego dnia, pomimo deszczowej aury za oknem. 


cytrynowa tarta z mango i borówkami
(inspirowane przepisem z Kwestii Smaku)


składniki:
(na formę o średnicy 24cm)

ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki cukru
- szczypta soli
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko

cytrynowa masa
- 250 ml śmietany 30%
- 2 całe jajka
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 125 ml soku z cytryny

wierzch
- 1-2 dojrzałe świeże mango (opcjonalnie z puszki, odsądzony)
- garść borówek


Mąkę, cukier i sól umieszczamy w misce, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i całość rozcieramy, aż cały tłuszcz się wchłonie. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto - tworzymy z niego kulę i chłodzimy przez godzinę w lodówce.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę natłuszczamy i wykładamy schłodzonym ciastem (pamiętając o brzegach). Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 30 minut, aż się zarumieni. 
Temperaturę w piekarniku obniżamy do 150 stopni. Składniki masy miksujemy na jednolitą konsystencję i wylewamy ją na upieczony spód. Tartę pieczemy przez 30 minut, studzimy. Na zimne ciasto układamy promieniście pokrojone mango, całość posypujemy świeżą borówką.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...