sobota, 12 października 2019

tarta cytrynowa - bezglutenowa, wegańska

Mam na swoim koncie kultową tartę migdałową z masą cytrynową. Jestem regularnie proszona o jej wykonanie na rodzinne uroczystości - zawsze czynię to z przyjemnością, bo sama bardzo ja lubię! Przepis znajdziecie TUTAJ. Piekłam również cytrynową tartę z mango i borówkami, którą bardzo polecam w sezonie letnim - KLIK. A dziś podsuwam Wam przepis na zupełnie inny, a niemniej dobry i również cytrynowy deser. Tym razem brak w nim białej mąki, jajek, nabiału czy cukru więc jest naprawdę zdrowy! Duża ilość bakalii, mleko roślinne czy kurkuma, a wreszcie bogate w witaminy cytryny sprawiają, że tartę je się bez większych wyrzutów sumienia ;)  


tarta cytrynowa


składniki:
(na formę ok.24cm)

spód:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka orzechów ziemnych, niesolonych
- 1/2 szklanki migdałów
- 1 łyżka kakao
- 2-3 łyżki dżemu (np.morelowego)

krem:
- skórka i sok z 2 dużych cytryn
- 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
- 2 łyżeczki agaru
- 4 łyżki syropu klonowego
- pół łyżeczki kurkumy

do dekoracji:
- świeże owoce
- grube wiórki kokosowe
- ubita śmietanka kokosowa (opcjonalnie)


Wiórki, orzechy, migdały i kakao mielimy na drobno w blenderze. W suche składniki wgniatamy dżem, aż do uzyskania lepkiej konsystencji ciasta. Spodem wylepiamy dno i brzegi formy. Skórkę i sok z cytryn, mleko, syrop i kurkumę łączymy dokładnie z agarem, powoli podgrzewamy aż zacznie wrzeć - gotujemy około 1 minuty. Zdejmujemy z ognia, przelewamy na spód i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zacznie tężeć układamy na niej owoce, wiórki i ewentualnie kokosową śmietankę. Tartę przed podaniem schładzamy min.4 godziny.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...