Do tej pory nie przyszło mi do głowy połączenie buraków z pomidorami. Wydawało mi się, że ich konsystencje się kłócą, że struktury do siebie nie pasują. Ale nic bardziej mylnego! Te warzywa dopełniają się smakiem, przenikają i tworzą naprawdę fajny duet. Dziś przedstawiam Wam bardzo prostą i szybką sałatkę. Dobrze doprawiona będzie świetnym dodatkiem np. do grillowanego mięsa czy ryby.
Dobrego weekendu!
sałatka z pomidorów i buraków
składniki:
(na 1 porcję)
- 1 średni upieczony burak*
- 1 średni dojrzały pomidor
- 1 duży ząbek czosnku
- łyżka posiekanej pietruszki lub bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- świeżo zmielone sól i pieprz
- do posypiania: prażony słonecznik
- do posypiania: prażony słonecznik
Upieczonego i obranego buraka oraz pomidora kroimy w grubą kostkę, dodajemy świeże zioła oraz drobno posiekany czosnek. Zalewamy oliwą i octem, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu uprzednio posypując prażonym słonecznikiem.
Smacznego!
* Buraka myjemy i wkładamy do żaroodpornego naczynia z pokrywką (możemy też upiec go na papierze w folii aluminiowej ale to mniej ekologiczne rozwiązanie:). Pieczemy w 200 stopniach przez ok 60-80 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz