Poniższy przepis pochodzi z regularnie przeze mnie odwiedzanej i bardzo cenionej strony Kwestia Smaku. Ta zupa przypadła mi do gustu ze względu na niejednoznaczny i głęboki smak oraz przepiękny słoneczny kolor. Poza tym uważam, że nie ma nic lepszego niż pożywny warzywny krem!
krem marchewkowo-porowy
składniki:
(na 6
porcji)
- 2 łyżki
masła
- 1
cebula
- 1 ząbek
czosnku
- 300g
jasnych części porów (z ok.1 dużego lub 2 małych)
- 2 łyżki
oliwy
- 1kg
marchewki
- 1
łyżeczka cukru
- 2
łyżeczki słodkiej papryki
- 1
łyżeczka ostrej papryki
- 3
szklanki (ok.750ml) bulionu lub wody
- 1/2
litra mleka
- 1 łyżka
soku z cytryny
- świeżo
zmielona sól i pieprz
- makaron
lub grzanki
-
szczypiorek, ziarna dyni
1. W
dużym garnku roztapiamy masło i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po paru
minutach dodajemy czosnek (w plasterkach lub przeciśnięty przez praskę) oraz
pory (najlepiej w półplasterkach). Wlewamy oliwę i dusimy warzywa ok.7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż nieco zmiękną.
2. Następnie dodajemy
obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, papryki w proszku oraz cukier. Warzywa
dusimy parę minut po czym zalewamy je bulionem lub wodą i zagotowujemy.
Redukujemy ogień i gotujemy zupę pod przykryciem ok.30-40 minut, aż marchewka
będzie miękka.
3. Całość miksujemy
na gładki krem stopniowo dodając mleko (oryginalny przepis mówi o ok.375 ml - ja daję trochę więcej) oraz sok z cytryny, doprawiamy solą oraz
pieprzem i chwilę podgrzewamy. Zupę podajemy z makaronem albo grzankami. Na
koniec możemy ją posypać szczypiorkiem lub pestkami dyni.
Smacznego!
makaron jest... uroczy...
OdpowiedzUsuńTak, makaron zdecydowanie podnosi rangę tej zupie ;) moja Rodzina bardzo mi kibicuje w kulinarnych poczynaniach i często podsuwa ciekawe i inspirujące produkty do wykorzystania - ten oryginalny makaron dostałam od siostry!
OdpowiedzUsuńpoprosimy w takim razie o wskazówkę rodzinną, gdzie można kupić takie cudo...?
OdpowiedzUsuń:) sklep internetowy :)
OdpowiedzUsuńmakaron nazywa się LINGUE DI SUOCERA, producent Michelangelo. Jest po prostu piękny!
OdpowiedzUsuńsuper, dzięki, makaron zamówię; to teraz pozostaje mi jeszcze jakoś nabyć talent kulinarny!:)
OdpowiedzUsuń27 year old Business Systems Development Analyst Jedidiah Becerra, hailing from Sainte-Genevieve enjoys watching movies like Americano and Surfing. Took a trip to Madriu-Perafita-Claror Valley and drives a Ferrari 512S. Odwiedz strone glowna
OdpowiedzUsuń