Jednocześnie miło mi poinformować, że tą propozycją rozpoczęłam współpracę z Magazynem Obsesje, e-czasopismem o literaturze i kuchni. Przepis możecie więc zobaczyć również na jego łamach. Polecam serdecznie:
http://magazynobsesje.pl/zupa-pomidorowo-cytrynowa-z-lososiem-i-makaronem/
zupa pomidorowo-cytrynowa
z łososiem i makaronem
składniki:
(na 4 porcje)
- 400 g filetu z łososia (bez skóry)
- kilka filecików anchois (ok.50g)
- łyżka masła
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeża papryczka chili lub łyżeczka suszonej chili
- 2 puszki całych pomidorów lub butelka passaty pomidorowej
(700g)
- łyżeczka suszonej bazylii
- 250 ml bulionu
- sok z 1 cytryny lub limonki
- 3 łyżki oliwy
- garść drobnego makaronu (ok. 5 łyżek)
- świeżo zmielone sól i pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku
2. Do garnka dodajemy
pomidory (lekko je rozgniatając drewnianą łyżką), bazylię, bulion, oliwę
oraz sok z cytryny. Zupę zagotowujemy.
3. Do pomidorowego wywaru
wkładamy łososia pokrojonego w 1-2 centymetrową kostkę oraz 5 łyżek
drobnego makaronu. Całość delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i
gotujemy na małym ogniu przez ok.5-6 minut, aż ryba się zetnie, a makaron
ugotuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy na gorąco
posypaną świeżym tymiankiem i polaną sokiem z cząstki cytryny.
Smacznego!
gratulujemy!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję! :)
Usuń