Pogoda znów skłania ku lżejszemu jedzeniu, chętniej sięgam po szybkie i proste sałatki. Trzy podstawowe składniki oraz nieskomplikowany sos to naprawdę nic trudnego! Pożywność ryby i awokado plus egzotyczny dodatek mango stanowią ciekawe i zdrowe połączenie.
Dobrego dnia!
sałatka z mango, awokado i wędzonej ryby
składniki:
(na 2 porcje)
- 1 dojrzałe mango
- 1 dojrzałe awokado
- 1 filet wędzonej ryby (pstrąga lub łososia)
sos:
- 1/3 szklanki oliwy
- 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sok wciśnięty z połowy małej cytryny
- świeżo zmielona sól morska
do podania:
- świeża rukola
- listki świeżej kolendry lub pietruszki
Mango i awokado obieramy i kroimy w kostkę. Łączymy w misce z rozdrobnioną rybą. Składniki na sos mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerzach rozkładamy rukolę, wykładamy na nią owoce oraz rybę, całość polewamy sosem i posypujemy świeżymi ziołami. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz