środa, 28 sierpnia 2019

sałatka z mango, awokado i wędzonym pstrągiem

Pogoda znów skłania ku lżejszemu jedzeniu, chętniej sięgam po szybkie i proste sałatki. Trzy podstawowe składniki oraz nieskomplikowany sos to naprawdę nic trudnego! Pożywność ryby i awokado plus egzotyczny dodatek mango stanowią ciekawe i zdrowe połączenie.  

Dobrego dnia! 


sałatka z mango, awokado i wędzonej ryby


składniki:
(na 2 porcje)

- 1 dojrzałe mango
- 1 dojrzałe awokado
- 1 filet wędzonej ryby (pstrąga lub łososia)

sos:
- 1/3 szklanki oliwy
- 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sok wciśnięty z połowy małej cytryny
- świeżo zmielona sól morska

do podania:
- świeża rukola
- listki świeżej kolendry lub pietruszki


Mango i awokado obieramy i kroimy w kostkę. Łączymy w misce z rozdrobnioną rybą. Składniki na sos mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerzach rozkładamy rukolę, wykładamy na nią owoce oraz rybę, całość polewamy sosem i posypujemy świeżymi ziołami. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...