środa, 19 lutego 2020

dynia faszerowana kaszą jaglaną, wędzonym tofu i suszonymi pomidorami

Przepadam za dynią choć nie raz zdarzyło mi się zjeść kiepską odmianę dlatego warto ją kupować w sprawdzonych miejscach. Na blogu (dokładnie TUTAJ) znajdziecie już sporo przepisów z wykorzystaniem tego warzywa, między innymi moją ulubioną sałatkę z dodatkiem ciecierzycy czy ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami. Dziś proponuję Wam prostą i bardzo pożywną recepturę na dynię faszerowaną kaszą, tofu i pomidorami. To super zdrowe danie, pozostawiające konsumującego błogo sytego! ;) 

dynia faszerowana kaszą jaglaną, wędzonym tofu i suszonymi pomidorami


składniki:
(na 2 porcje)

- 1 niewielka dynia 
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- pół kostki wędzonego tofu
- kilka pomidorów suszonych (wraz z zalewą)
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki + odrobina do dekoracji 
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielone sól i pieprz


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dynię przekrajamy na pół, tak żeby stabilnie leżała na blasze lub w żaroodpornym naczyniu. Wydrążamy pestki i włóknistą część miąższu, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i pieczemy przez ok.30-40 minut, do delikatnego zrumienienia. W międzyczasie gotujemy opłukaną kaszę jaglaną, aż do miękkości i sypkiej konsystencji. Z upieczonej dyni wydrążamy jeszcze warstwę miąższu pozostawiając ok. 2cm warzywa przy skórce. Miąższ siekamy, łączymy z kaszą, pokrojonym w kostkę tofu, rozdrobnionymi pomidorami i natką. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie polewamy oliwą z pomidorów. Farszem wypełniamy dynię i całość zapiekamy przez ok.15-20 minut. Podajemy na ciepło posypane pietruszką.


Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...