poniedziałek, 8 lipca 2019

sałatka z pieczonymi warzywami i sosem tahini

Ta sałatka to hit ostatnich miesięcy! Robiłam ją już kilkukrotnie, używając na zmianę kalafiora bądź batatów. Całą "robotę" robią przyprawy oraz wyrazisty sos tahini z miodem i cytryną. Świetnie sprawdza się na imprezach - gościła już na trzech i zawsze zostawała niepodważalną gwiazdą :) Jestem przekonana, że i Wam przypadnie do gustu.  

sałatka z pieczonymi warzywami i sosem tahini
(inspirowane przepisem z Kwestii Smaku)


składniki:
(na 4-6 porcji)

- 1 średni kalafior (robię również zamiennie z pokrojonym w grubą kostkę 1 dużym batatem)
- 1 puszka/słoik ciecierzycy
- przyprawy: 1/3 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki papryki w proszku, świeżo zmielone sól i pieprz 
- oliwa

sos tahini:
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka pasty tahini
- świeżo zmielone sól i pieprz

do podania:
- 2 garści szpinaku
- odrobina twardej fety
- pestki wyłuskane z ćwiartki granatu
- listki świeżej bazylii


Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Kalafior dzielimy na niewielkie różyczki, łączymy dokładnie w misce z odsączoną ciecierzycą, przyprawami i kilkoma łyżkami oliwy. Warzywa przekładamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy przez 30 minut, w międzyczasie 1-2 razy mieszając. W międzyczasie przygotowujemy sos tahini miksując wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na dnie dużego naczynia rozkładamy szpinak. Wykładamy na niego warzywa (mogą być gorące lub ostudzone), całość polewamy sosem tahini, posypujemy odrobiną fety, ziarenkami granatu i listkami bazylii.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...