Lubię takie domowe przetwory. Proste, o wiadomym składzie, cieszące swoją obecnością :) W oliwie i rozmarynie marynowałam już kiedyś sam czosnek (KLIK), z kolei nadmiar cukinii przerabiałam na masełko cukiniowo-bazyliowe (KLIK), które również można przechowywać w lodówce kilka tygodni.
Poniższe warzywa mam zamiar wykorzystywać do kanapek i sałatek. Czuję, że szybko zechcę uzupełnić zapasy bo to moje smaki!
Dobrego tygodnia :)
grillowana cukinia marynowana w oliwie, czosnku i rozmarynie
składniki:
(na 2 nieduże słoiki)
- 2 średnie cukinie
- sok wyciśnięty z 2-3 cytryn
- 3-4 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- oliwa
- świeżo zmielone sól i pieprz
Cukinie kroimy na 2-3 mm paski, skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy grillową patelnię i grillujemy na niej warzywo po 2-3 minuty z każdej strony. Cukinię przekładamy do naczynia z pozostałym sokiem z cytryny. W wyparzonych słoiczkach układamy plastry przekładając je pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem i gałązkami rozmarynu. Na koniec całość zalewamy dobrej jakości oliwą. Cukinia jest dobra po 3-4 dniach, przechowujemy ją do miesiąca w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz