czwartek, 12 czerwca 2014

czosnek w oliwie, z rozmarynem i pieprzem

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię czosnek :) Staram się zawsze mieć główkę w zapasie, używam go do większości obiadowych dań. Tym razem postanowiłam zamknąć ząbki w słoiczku wraz z oliwą i aromatycznymi przyprawami - wyszło intensywnie i pysznie. Tak niewiele trzeba do uzyskania super efektu - mała rzecz, a cieszy!

Przy okazji przypominam Wam o urodzinowym konkursie. Zostało już tylko kilka dni, a jest o co powalczyć :) Spróbujcie swoich sił - zasady TUTAJ.


czosnek w oliwie, z rozmarynem i pieprzem


składniki:
(na słoiczek 200ml)

- duża główka czosnku lub dwie mniejsze
- ok. pół szklanki oliwy
- gałązka świeżego rozmarynu
- kilka ziarenek pieprzu
- świeżo zmielona sól morska


1. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy z łupinek. Wrzucamy go wraz z oliwą do malutkiego garnuszka, podgrzewamy parę minut (lecz nie doprowadzamy do wrzenia). Ząbki przekładamy do wyparzonego słoiczka przetykając je świeżymi igiełkami rozmarynu i świeżo rozkruszonym pieprzem. Gorącą oliwę doprawiamy solą, mieszamy i zalewamy nią czosnek. Całość szczelnie zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Czosnek najlepiej smakuje po kilku dniach - jest idealny do kanapek lub na pizzę :)


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam czosnek!!! Chlebek czy grzaneczka moczona w takim aromatycznym oleju są smakowite!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. potwierdzam :) ja swój czosnek już wyjadłam, ale aromatyczna oliwa jeszcze została i czeka na użycie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...