Zaraz po
marchewkowo-porowej, to moja ulubiona zupa krem.Jest to
również drugi przepis z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni", który bardzo przypadł mi do gustu, ze względu na dobór składników i szybkość wykonania.100%
aromatycznych, intensywnie czerwonych pomidorów na talerzu - świetna
alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki, radzę spróbować!
zupa krem
z pieczonych pomidorów
składniki:
(na 4-5
porcji)
- 1 kg
dojrzałych pomidorków koktailowych na gałązkach
- 4 duże
pomidory
- 1
świeża papryczka chili
- 2 małe
czerwone cebule
- 4 ząbki
czosnku
- mały
pęczek świeżej bazylii
- oliwa
- 4 łyżki
octu balsamicznego
- świeżo
zmielone sól i pieprz
- świeża
lub upieczona bagietka
1.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Pomidory myjemy, koktajlowe zrywamy z
gałązek (przy niektórych możemy pozostawić szypułki, zmiksują się), a duże
kroimy na ćwiartki - całość wrzucamy do brytfanki, skrapiamy obficie oliwą i
doprawiamy solą i pieprzem. Chili oczyszczamy z nasion i kroimy na mniejsze
kawałki, czosnek wyciskamy lub kroimy w plastry - składniki dorzucamy do
pomidorów i lekko mieszamy. Brytfankę wstawiamy na górną półkę rozgrzanego
piekarnika na ok.15-20 minut, tak aby warzywa się zrumieniły i puściły aromatyczny
sok.
2. W
międzyczasie siekamy drobno cebule i podsmażamy je (w średnim garnku) na oliwie z dodatkiem sporej szczypty soli. Gdy warzywo zmięknie dolewamy 4 łyżki octu balsamicznego i smażymy dalej, aż całość zgęstnieje.
3.
Upieczone pomidory (wraz z powstałym sosem) dorzucamy do garnka z cebulą,
dodajemy świeżą bazylię i wszystkie składniki miksujemy bardzo dokładnie
blenderem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Zupę doprawiamy do
smaku świeżo zmieloną solą i pieprzem.
4. Krem z
pieczonych pomidorów podajemy na gorąco, polany oliwą z oliwek lub przybrany kleksem śmietany i kilkoma listkami bazylii. Świetnie też smakuje posypany
tartym parmezanem! Do zupy najlepiej pasuje świeża lub opieczona bagietka.
Smacznego!
Faaaantastyczna zupka!!
OdpowiedzUsuńi jaka łatwa w wykonaniu! :)
UsuńPycha! Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuń