"Czas start!" dla sezonu rozgrzewających zup! Na blogu macie już mnóstwo przepisów (prawie 30!), w tym moje ulubione:
- krem z marchwi i pora (KLIK) - pierwsza zupa publikowana na blogu, uwielbiam ją!;
- krem z pieczonych pomidorów (KLIK) - maksymalnie aromatyczna;
- pomidorowo-cytrynowa z łososiem i makaronem (KLIK) - miłośnicy ryb się nie zawiodą;
- minestrone (KLIK) - bardzo ją lubię za mnogość warzyw i szybkość wykonania;
- z kurczakiem, batatem i soczewicą (KLIK) - na orientalną nutę, na przełamanie nudy :);
- barszcz ukraiński (KLIK) - to moje tzw. "comfort food" bo kocham buraczki!
Dziś dorzucam fajną recepturę na sycącą wielowarzywną zupę z dodatkiem kurczaka. W oryginale do forszmaku dodawało się kawałki wędlin czy pieczeni pozostałych po okresie świątecznym i nic nie stoi na przeszkodzie żebyście drób zamienili właśnie na takie mięso. Tylko nie zrezygnujcie z ogórka czy przecieru pomidorowego bo to znaczące składniki :)
zupa forszmak
(wg przepisu z Kwestii Smaku)
składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 1 papryka
- 1 litr bulionu drobiowego
- 400 g piersi z kurczaka
- pół puszki kukrydzy
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 3 ogórki kiszone
- opcjonalnie : odrobina mąki do zagęszczenia zupy
- opcjonalnie : odrobina mąki do zagęszczenia zupy
W dużym garnku, na maśle i oliwie, szklimy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy plasterki pieczarek oraz pokrojoną paprykę i smażymy kolejne kilka minut, na koniec doprawiamy papryką w proszku, słodką oraz ostrą, mieszamy. Dolewamy bulion, zagotowujemy zupę. Dodajemy pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy kukurydzę i gotujemy kolejne 5 minut. Wlewamy pomidory i dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Zawartość garnka gotujemy ostatnie 5 minut. Podajemy na gorąco.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz