poniedziałek, 9 grudnia 2019

orkiszowe brownie z mango i malinami

Połączenie czekolady z mango świetnie się tu sprawdza! Dzięki temu brownie nie jest przesadnie słodkie, a konsystencja ciasta oraz pieczonych owoców dobrze ze sobą współgra. Lubię ten deser bo jest bardzo szybki i prosty, jednocześnie nieoczywisty. A do tego całkiem wdzięcznie się prezentuje. Smacznego :)

orkiszowe brownie z mango i malinami


składniki:
(na formę o średnicy 24 cm)

- 80 g masła klarowanego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 130 g mąki orkiszowej
- 80 g ksylitolu
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół świeżego mango
- garść świeżych lub mrożonych malin


Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. W średnim garnku rozpuszczamy masło i czekoladę, aż do uzyskania jednolitej masy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy mąkę, ksylitol, jajka, sól i proszek do pieczenia, krótko miksujemy. Surowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy. Na wierzchu układamy pokrojone w grubą kostkę mango i maliny. Brownie pieczemy przez 25 minut (jeśli wolimy wersję mniej wilgotną wydłużamy czas o 3 minuty). Przed podaniem studzimy 10-15 minut.   


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...