poniedziałek, 4 listopada 2019

ciastka bananowo-migdałowe

Bezglutenowe i beznabiałowe ciastka z dodatkiem orzechów, daktyli oraz wiórek kokosowych. Bardzo proste i naprawdę zdrowe. Dobrze się przechowują, choć nie za długo bo szybko znikają ;) Bardzo je Wam polecam!

ciastka bananowo-migdałowe


składniki:

- 1 duży dojrzały banan
- 2 szklanki migdałów moczonych przez noc
- 3 łyżki nasion lnu (moczone razem z migdałami)
- kilka daktyli
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pokrojonego banana, dokładnie odsączone migdały i len, daktyle, wiórki kokosowe oraz cynamon i sól umieszczamy w blenderze i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji (nie musi być zblendowane całkowicie). Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajmy odrobinę wody. Z gotowej masy formujemy niewielkie placuszki, układamy je na blasze, delikatnie spłaszczamy i pieczemy ok.15 minut, aż do zarumienienia. 


Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...