piątek, 6 września 2019

sernik bardzo jagodowy

Może ktoś w Was pokusi się o ten sernik w najbliższych dniach? Bardzo, bardzo jagodowy! I szybki w wykonaniu. Moim gościom wyjątkowo smakował i czuję, że będę go jeszcze w tym roku powtarzać.

Dobrego weekendu i do spisania!

sernik jagodowy
(wg przepisu z Moje Wypieki)


składniki:
(na formę 24 cm średnicy)

spód
- 150 g ciastek pełnoziarnistych
- 50 g roztopionego masła

masa serowa 
- 750 g twarogu, zmielonego dwu/trzykrotnie
- 220 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250 g jagód (mogą być mrożone)

polewa
- 250 ml śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

do dekoracji
- świeże lub mrożone jagody


Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Ciastka miksujemy wraz z roztopionym masłem. Lepką masą wylepiamy dno wyłożonej papierem formy, wyrównujemy powierzchnię. W dużej misce miksujemy (niezbyt długo, tylko do otrzymania jednolitej konsystencji) wszystkie składniki masy serowej.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...