wtorek, 7 czerwca 2016

włoska zupa minestrone

Uwielbiam tę zupę. Do jej przyrządzenia wyciągam największy z możliwych garnków! Potem, z niesłabnącą chęcią, jem ją przez kilka dni lub wekuję i wracam do tego smaku za jakiś czas. Udaje mi się w niej przemycić zdrowy, ale jeszcze nie do końca przeze mnie lubiany seler naciowy. Gorąca porcja tego warzywnego dania, posypana parmezanem i zagryzana świeżą bagietką to miód na moje serce :)

Dobrego dnia!


minestrone


składniki:

- 3-4 łyżki oliwy z oliwek

- 2 cebule, drobno posiekane
- 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 400 g fasolki szparagowej (najlepiej łączonej, zielonej i żółtej)
- 6 łodyg selera naciowego, pokrojonego w ok.0,5cm plastry
- 2-3 duże marchewki, pokrojone w cienkie (ok.3mm) plastry
- 2 litry bulionu warzywnego
- 400 g cukinii, pokrojonej na ok.0,5cm półplasterki
- 2 puszki pomidorów
- mały przecier pomidorowy
- 2-3 łyżki suszonego tymianku
- świeżo zmielone sól i pieprz

do podania
- tarty parmezan
- świeża bagietka


Na dno dużego garnka wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę oraz czosnek. Dodajemy fasolkę, seler oraz marchewkę - warzywa dusimy 10 minut. Po tym czasie wlewamy bulion, zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut. Dorzucamy cukinię, pomidory w puszce, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Całość gotujemy 10 minut. Gorącą zupę posypujemy bezpośrednio na talerzach tartym parmezanem. Podajemy z bagietką.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...