środa, 22 września 2021

sezonowe owoce zapiekane pod owsiano-orzechową kruszonką

Dzień dobry! Nie wiem jak Wy ale ja od jakiegoś czasu czuję potrzebę zjadania ciepłych porannych posiłków. Nie zawsze mam taką możliwość, ale jak tyko wygospodaruję chwilę to serwuję poniższe śniadanie - owoce zapiekane pod warstwą płatków i chrupiących orzechów. To przepis na kilka solidnych porcji, a samo danie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dobrego początku jesieni! 🍂

środa, 25 sierpnia 2021

Zapiekanka warzywna z sosem z nerkowców

Zapiekanki to dania z których korzystam ostatnio najczęściej. Już kilka razy robiłam w to lato grecki BRIAM (klik) ale godnym przeciwnikiem w wyścigu do najlepszych warzywnych przekładańców jest poniższa propozycja czyli zapiekanka z ziemniaków, kalafiora i pomidorów w kremowym pomidorowo-orzechowym sosie. Jest sycąca i wystarcza na 6-8 obiadowych porcji. 

Pochylcie się proszę nad tym przepisem bo jest naprawdę godny uwagi! :) 

czwartek, 12 sierpnia 2021

gryczane naleśniki z duszoną łobodą i pesto z lubczykiem

Dzień dobry! Ostatnio moje śniadaniowe menu poszerzyło się o naleśniki. Jako że unikam glutenu i nabiału smażę je z mąki gryczanej, na bazie mleka roślinnego. Potem zjadam z dostępnymi sezonowo produktami, najczęściej wytrawnymi. Tym razem była to łoboda szpinakowa (duszona jak szpinak, na klarowanym maśle z czosnkiem), pesto z lubczyku i kilka innych ulubionych dodatków.

Niedługo podzielę się z Wami przepisem na weekendowe śniadanie na słodko. 
W kolejce do publikacji czeka też pyszna zapiekanka warzywna z orzechowym sosem. 
Do spisania! 


środa, 2 czerwca 2021

8 urodziny!

Nagromadziło się tych blogowych lat! Nie wiem czy będzie ich więcej, moje podejście do strony przybrało ostatnio mniej czuły charakter. Daję sobie przyzwolenie do podjęcia każdej z możliwych decyzji dotyczącej jej prowadzenia, ale zanim zapadnie przysłowiowa klamka pomyślałam że warto uczcić ten dobry czas pamiątkowym kulinarnym zdjęciem i przepisem na bezglutenową tartę z kremem tahini i granatem ❤️


środa, 19 maja 2021

PRACOWNIA 🤍

Zachwycam się ostatnio tym widokiem. Popołudniowym światłem, ciepłem materiałów, historią mebli, rozmowami tak z inwestorami, jak i przyjaciółmi. To pracownia architektury, którą prowadzimy z mężem na Mazurach. Miejsce które dopracowywaliśmy kilka miesięcy, a które teraz daje nam ogromną radość i komfort pracy po wielu latach projektowania w domowym murach. To szczęście być częścią tej inspirującej przestrzeni - życzę nam tu dobrych lat!  

Tym samym "moja w tym (miejscu) głowa" - mniej mnie kulinarnie, wyzwania zawodowe są obecnie priorytetowe ale wierzę, że lada chwila złapię balans i będę podrzucać kolejne dobre przepisy!

Do spisania 😊


 

poniedziałek, 10 maja 2021

najlepszy bufet imprezowy!

Dzień dobry! Zagubiłam się w czasoprzestrzeni próbując złapać dystans w tym niezwyczajnym czasie, stąd moja dwumiesięczna nieobecność. Skłamałabym mówiąc że nie myślałam o blogu, ale tym razem refleksje uporczywie krążyły ku zakończeniu jego prowadzenia.... I wtedy wydarzyło się TO 🤍 Otwarcie nowego miejsca na mojej codziennej mapie. Pracowni, którą uwielbiam i której z serca najlepiej życzę. Inauguracja najserdeczniejsza z możliwych, w gronie wspierających i inspirujących Dziewczyn ❤️ Włożyłam w to spotkanie mnóstwo uczucia, a menu oparłam na sprawdzonych i od lat praktykowanych blogowych przepisach. W takich chwilach dociera do mnie jaką wartością dla mnie (a pomocą dla innych) jest ta strona, a to daje mi motywację do pozostania z Wami na łączach 💪

Tym samym gdybyście potrzebowali podpowiedzi w kwestii imprezowego bufetu to polecam te pewniaki:


Mam nadzieję do spisania wkrótce - dobrego tygodnia!


 

środa, 10 marca 2021

bezglutenowe krakersy wieloziarniste i czosnkowa pasta jaglano-oliwkowa

Tegoroczny okres zimowy trochę dał mi w kość. Ale w walce z infekcjami przychodzą mi zawsze z pomocą domowe sposoby na odporność - złote mleko czy herbata z imbirem, cytryną i goździkami. Do armii naturalnych wspomagaczy dołączyła ostatnio czosnkowa pasta jaglano-oliwkowa, którą podaję na domowych bezglutenowych krakersach wieloziarnistych. I takie oto jadam ostatnio śniadania ;) Tak wiem, porcja spora - ale cóż począć jak się lubi jeść! 

wtorek, 23 lutego 2021

szpinakowa sałatka z daktylami, migdałami i maślanymi grzankami chili

Wiem, często piszę że coś jest pyszne i koniecznie musicie spróbować. I nigdy nie przesadzam, tak po prostu jest, choć pewnie większość z Was zastanawia się jak można aż tak się ekscytować jedzeniem! Cóż, ja mogę... 😅

Ale dziś powiem Wam jedno - dawno nie jadłam tak świetnej sałatki. SERIO!!! Szpinak, złamane kwaśnym posmakiem daktyle i czerwona cebula, a do tego rumiane maślane migdały oraz domowe grzanki podkręcone chili. Wczoraj miałam jedne z lepszych śniadań ever! Uwierzcie mi proszę i bezwzględnie posmakujcie takiego połączenia. A potem dajcie znać w komentarzu czy Wam też tak przypadła do gustu ta obłędna sałatka! 

wtorek, 16 lutego 2021

aromatyczny pasztet z kalafiora

W domu nikt nie podziela mojej miłości do kalafiora, ale to mnie nie powstrzymuje by mieć go regularnie w lodówce. Jeśli mam mało czasu piekę doprawione różyczki i zjadam z hummusem i kiszonkami. A jeśli mam chwilę to korzystam z poniższych przepisów:

- curry z batatem i kalafiorem - KLIK 

- pasta z pieczonym kalafiorem, suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi - KLIK

- placki z komosy i kalafiora - KLIK

- sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini - KLIK

- pieczone kotlety jaglane z kalafiorem i pieczarkami - KLIK

Uwierzcie mi że każdy z nich jest świetny! A dziś dorzucam jeszcze recepturę na pasztet z kalafiora który jest bardzo sycący i aromatyczny. Naprawdę nie mam najmniejszych problemów, żeby zjeść całą blaszkę sama ;)   


piątek, 5 lutego 2021

41# buraczkowe piątki! Sałatka z soczewicą tahini, pieczonymi burakami i dynią

Tej zimy jem wyjątkowo dużo strączków. Ciecierzyca gości już u mnie niemal każdego dnia, fasola co drugi ;) A i z soczewicy zaczynam robić coraz więcej rzeczy. Ostatnio udało mi się zrobić pożywną, smaczną i bardzo kolorową sałatkę z sosem tahini i pieczonymi warzywami. Mam zamiar nie tylko częstować nią gości, ale też zabierać do pracy.

Dobrego piątku! 

czwartek, 14 stycznia 2021

zupa krem z papryki i soczewicy, na mleku kokosowym

Miałam jakiś czas temu niezbyt przyjemną przygodę z kremem z papryki. I zablokowałam się na kilka lat, aż do wczoraj. Postanowiłam znów dać szansę zblendowanej papryce 😉Ugotowałam ją z dodatkiem czerwonej cebuli, soczewicy i mleka kokosowego. Na koniec kapka przecieru pomidorowego i soku z cytryny i wyszła świetna, sycąca zupa którą ze smakiem zjadłam na dzisiejsze śniadanie wraz z grzankami z domowego chleba gryczanego 💛

piątek, 8 stycznia 2021

40# buraczkowe piątki! tymiankowo-parmezanowe pieczone warzywa i buraczkowy top 9

Wciąż mam głowę pełną pomysłów na wykorzystanie buraczków w kuchni. Dziś przedstawiam Wam już czterdziesty przepis z cyklu buraczkowych piątków! Dodatkowo stworzyłam Wam top 9 dotychczasowych receptur z użyciem tych warzyw. W tej kwestii nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa i podejrzewam, że póki będę prowadziła bloga, póty regularnie pojawiać się na nim będą ulubione buraczki. Oby co najmniej do 100 wpisów w cyklu! 😉

Przy okazji wszystkiego co najlepsze w nowym roku!



środa, 30 grudnia 2020

sałatka z pieczonym batatem i awokado

Dzień dobry! Wygląda na to, że kończy się stary rok. Jakikolwiek dla Was nie był, mam nadzieję, że jego końcówkę spędzicie dobrze - zdrowo, spokojnie i z optymistycznym nastawieniem na nadchodzące nowe miesiące :)

Pozostawiam Was z przepisem na świetną sałatkę! Może ktoś z Was zechce zaserwować coś podobnego jutrzejszego wieczoru? Zapewniam, że będziecie zadowoleni! ;)

Do spisania w 2021!

wtorek, 8 grudnia 2020

minimalnie - pomidorowa fasolka

Osobliwa jest ta końcówka roku. Trudna jak żadna poprzednia, a jednocześnie dająca nadzieję na lepsze czasy, bo przecież po nocy zawsze przychodzi dzień! :) W kuchni spędzam wyjątkowo dużo czasu, ale to wszystko na potrzeby małych brzuchów rezydujących od kilu tygodni w domu. Ich gusta są odmienne od moich, ale lubię dla nich gotować i robię to z przyjemnością. Natomiast w swojej diecie stawiam na ekstremalnie proste dania, na przykład takie jak te poniższe. Gotuję cały gar bezmięsnej pomidorowej fasolki  i żadne kwarantanny mi niestraszne! ;) 

piątek, 20 listopada 2020

39# buraczkowe piątki! Zapiekanka buraczkowa z porem i orzechami

Dzień dobry :) Kolejny przepis z użyciem buraczków wpada do bazy! Tym razem jest to bardzo prosta warzywna zapiekanka z roślinnym mlekiem i orzechami. Dla mnie stanowi danie główne, ale może być też dodatkiem do bardziej rozbudowanych obiadów. Smacznego!

piątek, 6 listopada 2020

MOJA KUCHNIA!

Dziś przepisu nie będzie! Dziś o wnętrzu, i to swoim własnym 💛

To jest moja domowa oaza, nie zawsze spokoju, ale jednak ulubiona przystań ze wszystkich moich kamienicznych kątów. UWIELBIAM SWOJĄ KUCHNIĘ! Ma już prawie 4 lata, a ja nadal nie zmieniłabym w niej nic – zwłaszcza od teraz, kiedy wisienką na torcie stała się wymarzona i dawno wypatrywana, odzyskana ze szpitalnych czeluści i odnowiona witryna lekarska. Mogłam umieścić w niej swoje ulubione książki i skorupy, dolną część pozostawiając na plastyczne przybory córek. Kocham mieszkać w kamienicy, z poszanowaniem starych mebli i elementów wykończenia wnętrz. Lubię oryginalne drzwi z solidnymi klamkami, ceglane odkryte ściany czy kredensy będące spiżarkami zeszłych pokoleń. Pielęgnuję w sobie tę miłość próbując przekazać ją również swoim inwestorom, by nasze domy nie podążały ślepo za chwilowymi modami, ale tworzyły wyjątkowe miejsca przyjazne jego użytkownikom. 

A Wy w jakich przestrzeniach lubicie mieszkać?










wtorek, 20 października 2020

wieloziarnisty chleb i dynia na dwa sposoby

W mojej kuchni króluje ostatnio kapusta, burak, cukinia oraz dynia. Gotuję i wekuję zupy oraz sosy. Szykuję pasty i dodatki do kanapek (polecam jak zawsze sezamowe buraczki widoczne na drugim zdjęciu - KLIK), by potem móc kilka dni odsapnąć od pichcenia i cieszyć się z gotowych zapasów. Dziś dzielę się z Wami aż trzema przepisami. Na pyszny wieloziarnisty, bezglutenowy chleb, zupę cukiniowo-dyniową oraz pastę z dyni i masła orzechowego. Liczę, że któraś z tych receptur i Wam przypadnie do gustu.

Dobrego dnia!

)


poniedziałek, 28 września 2020

pralinki jaglano-kokosowe

Ciągnie mnie ostatnio do słodkiego, ale od dłuższego już czasu nie zadowalają mnie kupowane słodycze. Czasami skuszę się na coś gotowego i zazwyczaj przypłacam to bólem brzucha, niesmakiem po sztucznym składzie i mdłościami od nadmiaru cukru. Dlatego postanowiłam zrobić zdrowe pralinki na bazie kaszy jaglanej, posłodzone miodem i białą czekoladą (ta jest akurat średnio zdrowa ;), obtoczone w wiórkach kokosowych. Bardzo przypadły mi do gustu i już wiem, że będą dla mnie bazą do dalszych eksperymentów z domowymi truflami.

piątek, 18 września 2020

38# buraczkowe piątki! Buraczkowe falafele

W lodówce mam chyba ze 20 kilogramów buraczków własnoręcznie zebranych z pola. W planach obowiązkowo duży słój zakwasu (KLIK), wielki gar barszczu ukraińskiego (KLIK) i marynowane sezamowe buraczki na kanapkę (KLIK). Na liście niezrealizowanych buraczkowych przepisów wciąż czeka zapiekanka z porami, orzechami i roślinnym mlekiem oraz pierogi z buraczkami i fetą. Buraczkowe falafele już wypróbowałam i bardzo mi ta forma przypadła do gustu. Podgrzewam je zazwyczaj na obiad, ale dadzą się też położyć (pokroić lub nawet rozsmarować) na śniadaniową kanapkę. Spróbujcie sami 😚 

środa, 9 września 2020

cukinia z boczniakami

Nie jestem wielką fanką grzybów, choć kurek nigdy nie odmówię! ;) Lubię też pieczarki, a ostatnio dałam szansę boczniakom i bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie swoim smakiem oraz konsystencją. Skorzystałam z przepisu niezastąpionej Marty Dymek, zamieszczonego w nowej książce "Jadłonomia po polsku". Receptura widnieje pod nazwą "bigos z cukinii", natomiast ja wolę nazywać ją po prostu "cukinią z boczniakami", zwłaszcza że w składzie wcale nie ma kapusty ;) Póki trwa jeszcze sezon na cukinię uważam to danie za świetny sposób na jej wykorzystanie!  

wtorek, 25 sierpnia 2020

dyniowo-jaglane burgery

Burgery jaglane z burakiem (KLIK) to danie do którego wracam regularnie z niesłabnącą ochotą. Ostatnio postanowiłam jednak dać szansę dyni, która kilka dni temu zaczęła do mnie wołać z warzywnych półek. I tak oto znajdziecie poniżej przepis na kotlety z jej dodatkiem. Aromatyczne, bardzo sycące. Najlepiej smakują na pomoście w ciepły letni dzień!

Mało mnie tu tego lata... To dlatego, że ciągnie mnie do natury! Do spisania :)


środa, 12 sierpnia 2020

BRIAM - Warzywna zapiekanka po grecku!

Uzależniłam się w tym roku od poniższej zapiekanki. Umiłowanie do bakłażana i lawinowe dostawy cukinii sprawiły, że briam gości u mnie regularnie, co kilka dni. Pieczone warzywa mają głęboki, wyrazisty smak. Doprawione czosnkiem, oliwą i oregano, posypane fetą, nie potrzebują żadnej innej oprawy! Uwielbiam! 


czwartek, 30 lipca 2020

cukinia na trzy świetne sposoby!

W tym roku przeżywam totalny cukiniowy urodzaj! Moje półki uginają się od tych warzyw, nie nadążam z przerabianiem, ale mimo wszystko wciąż chętnie przygarniam kolejne sztuki szczerze ciesząc się z tak bogatego sezonu :) Do tej pory cukinię faszerowałam głównie mielonym mięsem ale w tym roku stawiam już tylko na kaszę, a w poniższym przepisie (w zestawieniu z marchewką, pomidorami i parmezanem) sprawdza się ona doskonale. Upiekłam też już kilka blaszek pasztetu z cukinii, który ma świetną konsystencję i bardzo bogaty smak. Zupełnym odkryciem jest dla mnie pasta na bazie soczewicy, z aromatycznym dodatkiem suszonych pomidorów - też już kilkakrotnie w tym sezonie gościła na moim stole.

A jeśli szukacie jeszcze innych przepisów z wykorzystaniem cukinii podsyłam już zamieszczone na blogu:

- grillowana cukinia marynowana w oliwie, czosnku i rozmarynie - KLIK
- galette (tarta) z cukinią i owczym serem - KLIK
- masło cukiniowo-bazyliowe - KLIK
oraz kilka innych dostępnych TUTAJ

Uwielbiam to warzywo! :)

czwartek, 23 lipca 2020

najlepszy tort pod słońcem - leśny mech!

Nie jestem fanką tortów i zawsze towarzyszy mi lekki stres gdy zbliża się okazja, na którą tego typu deser przygotować zwyczajnie wypada! Mam już sprawdzone torty bezowe (TUTAJ z makiem i lemon curd, a TUTAJ daktylowo-orzechowy dacquoise) oraz mocno czekoladowy tort z owocami (KLIK), ale najchętniej sięgam po poniższy przepis na bardzo efektowny i świetny w smaku "leśny mech". Przepadają za nim dzieci oraz dorośli, urzeka kolorem i smakiem, a najlepiej prezentuje się w plenerze! Musicie koniecznie go przygotować!

piątek, 17 lipca 2020

37# buraczkowe piątki! surowy buraczkowy koktajl

Dziś bardzo szybki przepis na koktajl z dodatkiem buraka i malin, na które właśnie nadszedł sezon! Koktajl dobrze sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Stopień gęstości możecie regulować ilością wody. Dla mnie to witaminowa bomba! :)

Dobrego dnia!   

wtorek, 7 lipca 2020

bakłażan faszerowany soczewicą z tahini

Ostatnio chodzą za mną dania z bakłażanem. Już kilka razy robiłam pyszną zapiekankę z bakłażanem, cukinią, młodymi ziemniakami i świeżymi pomidorami z dodatkiem oregano (przepis już wkrótce!). Poniższe faszerowane danie też już nie raz w tym sezonie lądowało na stole :) To są moje smaki! Spróbujcie i Wy! 

Dobrego dnia :)

środa, 1 lipca 2020

bezglutenowe naleśniki i "surowy" dżem truskawkowy z nasionami chia

Dzień dobry w lipcu! :) Wciąż jeszcze trwa sezon na truskawki i ja go w tym roku wykorzystuję wyjątkowo skrzętnie! Jedną z form w jakiej podaję te owoce jest "surowy", czyli kilkudniowy dżem z dodatkiem zagęszczających nasion chia. Do tego w końcu udało mi się znaleźć super przepis na bezglutenowe naleśniki. Moje śniadania nabrały ostatnio świeżości, zwłaszcza że staram się je zjadać na powietrzu.

Dobrego dnia!

poniedziałek, 22 czerwca 2020

sałatka z bobem, awokado i pomidorami

Stosunkowo niedawno polubiłam bób, na blogu znajdziecie tylko jeden przepis (za to nie byle jaki - KLIK) z jego użyciem. Ale dziś sprawiłam sobie na śniadanie taką sałatkę, że w sezonie na to zielone warzywo będę ją powtarzać na pewno nie raz. Połączenie chrupiącej cebuli i pomidorków z rozpuszczającym się w ustach bobem i awokado daje fajny efekt, a sos z dodatkiem syropu klonowego oraz wędzonej papryki sprawia, że danie jest nietuzinkowe! Ilość podana jest na 2 porcje ale szczerze mówiąc nie mam kłopotów by zjeść to na raz zupełnie sama ;)

P.S. Czy widzicie czym zajmuję się w rzadkich wolnych chwilach?! SZY-DEŁ-KO-WA-NIEM! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...