czwartek, 3 sierpnia 2017

galette z cukinią i owczym serem

Sezon na cukinię trwa. Na blogu znajdziecie sporo przepisów z jej wykorzystaniem - m.in. pyszne masło cukiniowo-bazyliowe (KLIK), cukinię faszerowaną na pomidorowym makaronie (KLIK) czy cytrynowy kuskus z cukinią, miętą i fetą (KLIK) oraz masę innych receptur (TU - cała zakładka z cukinią w roli głównej!). Do grona sprawdzonych dań dołączam dziś poniższe galette. Robi się szybko, jest efektowne w wyglądzie i po prostu pyszne! 

Smacznego :) I miłego dnia!


galette z cukinią i owczym serem

(wg przepisu z Kwestii Smaku)


składniki:

ciasto
- 150 g mąki
- 1/3 łyżeczki soli
- 100 g masła
- odrobina zimnej wody

farsz
- średnia cukinia
- 100 g sera owczego*
- 2 łyżki roztopionego masła
- łyżeczka miodu
- gałązka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- świeżo zmielone sól i pieprz

- rukola 


Mąkę i sól rozcieramy palcami w misce z pokrojonym w kosteczkę masłem, aż tłuszcz się wchłonie. Dodajemy odrobinę zimnej wody i całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę i schładzamy ją minimum godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, cukinię i ser kroimy w cienkie plastry, roztopione masło z miodem i przyprawami mieszamy w małej miseczce.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia podsypanego mąką na okrąg średnicy blachy do pieczenia. Ciasto wraz z papierem przenosimy na blachę. Na spodzie układamy promieniście cukinię przekładając ją plastrami sera, pamiętając o zostawieniu ok.3-4 cm wolnego ciasta na brzegach. Farsz smarujemy mieszanką masła i miodu, brzegi ciasta zawijamy na nadzienie, całość doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Danie pieczemy 35 minut, aż się zarumieni. Podajemy posypane świeżą rukolą.


Smacznego!

* Owczy ser możecie z powodzeniem zastąpić każdym innym ulubionym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...