wtorek, 7 lipca 2020

bakłażan faszerowany soczewicą z tahini

Ostatnio chodzą za mną dania z bakłażanem. Już kilka razy robiłam pyszną zapiekankę z bakłażanem, cukinią, młodymi ziemniakami i świeżymi pomidorami z dodatkiem oregano (przepis już wkrótce!). Poniższe faszerowane danie też już nie raz w tym sezonie lądowało na stole :) To są moje smaki! Spróbujcie i Wy! 

Dobrego dnia :)

bakłażan faszerowany soczewicą z tahini



składniki:
(na 2 porcje)

- 1 spory bakłażan 
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy (użyłam brązowej)
- 1 nieduża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- duża garść świeżo posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy, kminu rzymskiego, oregano i mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki łagodnej i ostrej papryki w proszku
- do podania: jogurt (użyłam koziego), ziarenka granatu


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, układamy przecięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy 30 minut. Po upieczeniu wydrążamy miąższ z warzywa (pozostawiając ok.1cm z brzegu), kroimy go w kostkę. W średnim garnku, na oliwie, smażymy przez kilka minut drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy miąższ z bakłażana, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz posiekaną pietruszkę. Dolewamy sok z cytryny i wsypujemy ugotowaną soczewicę. Na koniec mieszamy z farszem 2 łyżki tahini,aż pasta równomiernie pokryje warzywa. Wydrążone bakłażany skrapiamy oliwą i doprawiamy solą, nakładamy soczewicowy farsz i całość zapiekamy przez ok.20-30 minut. Podajemy z jogurtem, granatem i natką pietruszki.


Smacznego!



*Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...