poniedziałek, 22 czerwca 2020

sałatka z bobem, awokado i pomidorami

Stosunkowo niedawno polubiłam bób, na blogu znajdziecie tylko jeden przepis (za to nie byle jaki - KLIK) z jego użyciem. Ale dziś sprawiłam sobie na śniadanie taką sałatkę, że w sezonie na to zielone warzywo będę ją powtarzać na pewno nie raz. Połączenie chrupiącej cebuli i pomidorków z rozpuszczającym się w ustach bobem i awokado daje fajny efekt, a sos z dodatkiem syropu klonowego oraz wędzonej papryki sprawia, że danie jest nietuzinkowe! Ilość podana jest na 2 porcje ale szczerze mówiąc nie mam kłopotów by zjeść to na raz zupełnie sama ;)

P.S. Czy widzicie czym zajmuję się w rzadkich wolnych chwilach?! SZY-DEŁ-KO-WA-NIEM! ;)

sałatka z bobem, awokado i pomidorami



składniki:
(na 2 nieduże porcje)

- 500 g bobu
- ćwiartka czerwonej cebuli
- garść pomidorków koktajlowych
- kilka suszonych pomidorów
- 1/2 dojrzałego awokado
- odrobina soku z cytryny
- garść świeżo posiekanej natki pietruszki


- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- świeżo zmielone sól i pieprz


Bób gotujemy (w osolonej wodzie bądź na parze) przez ok.15 minut, aż do miękkości. Lekko studzimy i obieramy ze skórek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki, suszone pomidory w cienkie paski. Awokado kroimy w niedużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce i delikatnie mieszamy. Oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy i przyprawy łączymy, aż powstanie jednolity płyn. Powstałym sosem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy.


Smacznego!



Przepis pochodzi ze strony Jadlonomia.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...