środa, 30 grudnia 2020

sałatka z pieczonym batatem i awokado

Dzień dobry! Wygląda na to, że kończy się stary rok. Jakikolwiek dla Was nie był, mam nadzieję, że jego końcówkę spędzicie dobrze - zdrowo, spokojnie i z optymistycznym nastawieniem na nadchodzące nowe miesiące :)

Pozostawiam Was z przepisem na świetną sałatkę! Może ktoś z Was zechce zaserwować coś podobnego jutrzejszego wieczoru? Zapewniam, że będziecie zadowoleni! ;)

Do spisania w 2021!

sałatka z pieczonym batatem i awokado


składniki:
(na 2 porcje)

- 1 duży batat (plus odrobina oliwy i chili)
- 1 dojrzałe awokado
- garść pomidorków koktajlowych
- dwie garści rukoli lub innej ulubionej świeżej sałaty
- garść pestek granatu
- kilka wiórków dobrej jakości parmezanu
- składniki na sos (po 1 łyżce) - musztarda, miód, oliwa, ocet (dobrej jakości) oraz sok z cytryny
- świeżo zmielone sól i pieprz
- gęste balsamico do polania przed podaniem


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Batata obieramy, kroimy w grubą kostkę, nacieramy oliwą i posypujemy delikatnie chili. Warzywo układamy na blasze i pieczemy 25-30 minut, aż do zarumienienia. W międzyczasie układamy rukolę w dwóch miseczkach i przygotowujemy sos - wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sałatę układamy upieczonego słodkiego ziemniaka, następnie rozkładamy pokrojone grubo awokado i przepołowione pomidorki. Warzywa polewamy sosem, posypujemy grubymi wiórkami parmezanu i pestkami granatu. Na koniec całość delikatnie polewamy gęstym balsamico i doprawiamy pieprzem. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...