środa, 12 sierpnia 2020

BRIAM - Warzywna zapiekanka po grecku!

Uzależniłam się w tym roku od poniższej zapiekanki. Umiłowanie do bakłażana i lawinowe dostawy cukinii sprawiły, że briam gości u mnie regularnie, co kilka dni. Pieczone warzywa mają głęboki, wyrazisty smak. Doprawione czosnkiem, oliwą i oregano, posypane fetą, nie potrzebują żadnej innej oprawy! Uwielbiam! 



BRIAM - warzywna zapiekanka po grecku


składniki:
(na formę 20x30cm, 4 porcje)

- 500 g ziemniaków
- 2 średnie cukinie (500-600g)
- 1 bakłażan
- 2 pomidory 
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
- oregano
- świeżo zmielone sól i pieprz
- ser feta
- świeże zioła


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Żaroodporną formę smarujemy oliwą. Wszystkie warzywa kroimy w średniej grubości plastry (ok.0,5-1cm), ząbki czosnku w cienkie plasterki. Na dnie formy układamy ziemniaki i kilka plasterków czosnku, skrapiamy oliwą, posypujemy oregano i solą. Następną warstwę układamy z cukinii, na wierzchu również rozkładając czosnek, odrobinę oliwy i przyprawy. Kolejną warstwę stanowią bakłażany (+czosnek, oliwa i przyprawy). Jako przedostatnią warstwę kładziemy cebulę (+ czosnek, oliwa i przyprawy), na wierzchu układamy pomidory doprawione solą, pieprzem i oregano. Briam pieczemy przez 1,5 godziny, podajemy posypany fetą i świeżymi ziołami.


Smacznego!



Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie, chętnie wypróbuję. Pytanie początkującego - jakie konkretnie zioła polecasz do posypania?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przede wszystkim właśnie oregano :) generalnie nie dawałabym tam zbyt dużo ziół, raczej stawiałabym na jedno. Jeśli nie oregano to np.suszona bazylia albo rozmaryn.

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest pyszne! Miałam przyjemność jeść już kilka razy (dziękuję!). Wczoraj przyrządziłam sama - zostało puste naczynie��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie - pierwszy raz spróbowałam tej zapiekanki właśnie u Ciebie ;) I muszę się zawsze powstrzymywać, żeby nie zjeść za dużo. Dobrze też smakuje odgrzana następnego dnia!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...