piątek, 20 listopada 2020

39# buraczkowe piątki! Zapiekanka buraczkowa z porem i orzechami

Dzień dobry :) Kolejny przepis z użyciem buraczków wpada do bazy! Tym razem jest to bardzo prosta warzywna zapiekanka z roślinnym mlekiem i orzechami. Dla mnie stanowi danie główne, ale może być też dodatkiem do bardziej rozbudowanych obiadów. Smacznego!


zapiekanka buraczkowa z porem i orzechami


składniki:
(na formę 20x30cm)

- 3 duże buraki
- 1 duży por
- 3 ząbki czosnku
- pół kubka nerkowców (namoczonych przez min. 30min.)
- 1 puszka mleka kokosowego
- pół szklanki mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki parmezanu lub aktywnych drożdży (w wersji wegańskiej)
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- świeżo zmielone sól i pieprz


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Buraki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plastry, układamy warstwami na dnie naczynia. Na burakach rozkładamy pokrojony w plasterki czosnek i por. Namoczone i odsączone nerkowce blendujemy z mlekiem kokosowym, migdałowym, musztardą, parmezanem (lub aktywnymi drożdżami) i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy warzywa, całość przykrywamy folią pieczemy 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekankę dopiekamy 15-20 minut, aż do zrumienienia. Podajemy na gorąco a na następny dzień podgrzewamy np.na patelni pod przykryciem.


Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł! Zapiekanka bardzo smaczna i też potraktowałam ją jako danie główne. Uważam, że śmiało można sobie nią pojeść. I to jak smacznie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? :) Już sporo osób dało mi znać, że ją przyrządziło i przypadła im do gustu. Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...