środa, 22 września 2021

sezonowe owoce zapiekane pod owsiano-orzechową kruszonką

Dzień dobry! Nie wiem jak Wy ale ja od jakiegoś czasu czuję potrzebę zjadania ciepłych porannych posiłków. Nie zawsze mam taką możliwość, ale jak tyko wygospodaruję chwilę to serwuję poniższe śniadanie - owoce zapiekane pod warstwą płatków i chrupiących orzechów. To przepis na kilka solidnych porcji, a samo danie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dobrego początku jesieni! 🍂

owoce pieczone pod owsiano-orzechową kruszonką


składniki:
(na formę ok.20x20cm)


- 500 g świeżych lub mrożonych sezonowych owoców (użyłam malin i śliwek)
- 200 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowych)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 500 ml ulubionego mleka roślinnego 
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego - przepis znajdziecie TUTAJ)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100 g pestek dyni
- 100 g orzechów (polecam laskowe!)


Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem kokosowym i na dnie wykładamy równomiernie pokrojone grubo owoce. W średniej misce łączymy płatki z proszkiem do pieczenia, imbirem i solą. W małej ubijamy krótko jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. W innym naczyniu mieszamy pestki oraz orzechy z miodem i kokosowym olejem. Na owoce wykładamy płatki, całość zalewamy mlekiem i posypujemy miodowymi orzechami. Danie pieczemy 45 minut, przed podaniem odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Owocowa zapiekanka smakuje równie dobrze na zimno, jest wtedy bardziej zwarta i kroi się prawie jak ciasto.


Smacznego!


P.S. Przepis inspirowany przepisem z książki "Zielono&zdrowo".

1 komentarz:

  1. Aniu, czy jajka można zastąpić złotym siemieniem lnianym?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...