Dzień dobry! Ostatnio moje śniadaniowe menu poszerzyło się o naleśniki. Jako że unikam glutenu i nabiału smażę je z mąki gryczanej, na bazie mleka roślinnego. Potem zjadam z dostępnymi sezonowo produktami, najczęściej wytrawnymi. Tym razem była to łoboda szpinakowa (duszona jak szpinak, na klarowanym maśle z czosnkiem), pesto z lubczyku i kilka innych ulubionych dodatków.
Niedługo podzielę się z Wami przepisem na weekendowe śniadanie na słodko.
W kolejce do publikacji czeka też pyszna zapiekanka warzywna z orzechowym sosem.
Do spisania!
naleśniki gryczane na mleku roślinnym
składniki:
(na 12 średnich sztuk)
- 100 g mąki gryczanej (jeśli dysponujecie dobrym blenderem możecie dokładnie zmiksować kaszę gryczaną, aż do powstania drobnego proszku)
- 250ml mleka roślinnego (używam najczęściej ryżowego)
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
W średniej misce miksujemy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji lejącego ciasta, odstawiamy na kilka minut. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy na ciepło lub zimno, z dodatkami wytrawnymi lub słonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz