czwartek, 12 sierpnia 2021

gryczane naleśniki z duszoną łobodą i pesto z lubczykiem

Dzień dobry! Ostatnio moje śniadaniowe menu poszerzyło się o naleśniki. Jako że unikam glutenu i nabiału smażę je z mąki gryczanej, na bazie mleka roślinnego. Potem zjadam z dostępnymi sezonowo produktami, najczęściej wytrawnymi. Tym razem była to łoboda szpinakowa (duszona jak szpinak, na klarowanym maśle z czosnkiem), pesto z lubczyku i kilka innych ulubionych dodatków.

Niedługo podzielę się z Wami przepisem na weekendowe śniadanie na słodko. 
W kolejce do publikacji czeka też pyszna zapiekanka warzywna z orzechowym sosem. 
Do spisania! 



naleśniki gryczane na mleku roślinnym


składniki:

(na 12 średnich sztuk)


- 100 g mąki gryczanej (jeśli dysponujecie dobrym blenderem możecie dokładnie zmiksować kaszę gryczaną, aż do powstania drobnego proszku)

- 250ml mleka roślinnego (używam najczęściej ryżowego)

- 2 jajka

- szczypta soli

- olej do smażenia


W średniej misce miksujemy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji lejącego ciasta, odstawiamy na kilka minut. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy na ciepło lub zimno, z dodatkami wytrawnymi lub słonymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...