środa, 27 maja 2020

curry na dwa sposoby: batat-kalafior oraz mango-kurczak

Dziś dzielę się z Wami dwoma przepisami na curry. Bardzo lubię te potrawy i choć mięsa unikam, to wersja kurczak-mango to dla mnie jeden z pierwszych numerów w rankingu mięsnych obiadów. Natomiast batat-kalafior uwielbiam za głęboki smak i lekko pomidorową nutę. Mogłabym jeść tego typu dania każdego dnia! :) 


curry z batatem i kalafiorem


składniki:
(na 4-6 porcji)

- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- przyprawy: 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka wody
- 500 g batatów, pokrojonych w niedużą kostkę
- 300 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki
- 250 ml mleka kokosowego
- olej roślinny
- świeżo zmielone sól i pieprz
- do podania (opcjonalnie): kawałek grillowanego kalafiora


W średnim garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i szklimy na nim przez kilka minut drobno pokrojoną cebulę, dodajemy starty czosnek oraz starty imbir, dosypujemy przyprawy i całość smażymy 2-3 minuty, aż uwolni się aromat. Dodajemy pomidory oraz wodę, całość zagotowujemy. Dodajemy bataty i dusimy sos przez ok.30 minut. Dokładamy kalafior oraz mleko kokosowe, gotujemy pod przykryciem 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na gorąco.



curry z mango i kurczakiem


składniki:
(na 2-3 porcje)

- 1 filet z kurczaka (ok.200g)
- 1 świeże mango
- pół puszki mleka kokosowego
- olej kokosowy
- przyprawy do marynaty: świeżo zmielone sól i pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżka świeżo startego imbiru, 1 łyżka oleju roślinnego, 1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry lub 1 mały ząbek czosnku starty na tarce


Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy składnikami marynaty, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę (a najlepiej całą noc). W średnim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i obsmażamy na nim zamarynowanego kurczaka, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango i smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy mleko kokosowe, całość zagotowujemy i gotujemy kolejne 2 minuty. Podajemy na gorąco, najlepiej z ryżem.


Smacznego!


Obydwa przepisy pochodzą ze strony Kwestia Smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...