wtorek, 20 października 2020

wieloziarnisty chleb i dynia na dwa sposoby

W mojej kuchni króluje ostatnio kapusta, burak, cukinia oraz dynia. Gotuję i wekuję zupy oraz sosy. Szykuję pasty i dodatki do kanapek (polecam jak zawsze sezamowe buraczki widoczne na drugim zdjęciu - KLIK), by potem móc kilka dni odsapnąć od pichcenia i cieszyć się z gotowych zapasów. Dziś dzielę się z Wami aż trzema przepisami. Na pyszny wieloziarnisty, bezglutenowy chleb, zupę cukiniowo-dyniową oraz pastę z dyni i masła orzechowego. Liczę, że któraś z tych receptur i Wam przypadnie do gustu.

Dobrego dnia!

)


zupa dyniowo-cukiniowa


składniki:
(na 4 porcje)


- 1 cebula
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- ok.500 g obranej dyni
- 1 średnia cukinia
- 1 litr bulionu
- szklanka mleka (użyłam roślinnego)
- świeżo zmielone sól i pieprz
- oliwa/olej do smażenia
- do podania: prażone ziarna słonecznika, kiełki, czarnuszka


W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego i szklimy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem tymianku. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i smażymy całość przez kolejne kilka minut. Do garna dokładamy pokrojoną cukinię, dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez ok.15-20 minut. Zupę miksujemy dolewając w międzyczasie roślinne mleko, doprawiamy w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Podajemy na gorąco, posypaną prażonymi ziarnami, kiełkami i czarnuszką.




pasta z dyni i masła orzechowego
(wg przepisu z Jadłonomii, z lekkimi modyfikacjami)


składniki:
(na 1 duży słoik)


- 1,5 kg dyni
- olej
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki masła orzechowego
- sól
- 1 czerwona cebula
- olej
- garść natki pietruszki
- szczypta chili 
- świeżo zmielone sól i pieprz


Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, smarujemy delikatnie olejem i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy przez 45 minut, aż do zrumienienia, lekko studzimy. W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju szklimy drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy posiekaną pietruszkę, chili oraz sól i pieprz, chwilę podgrzewamy. Dynię przekładamy do blendera, dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, pomidory oraz masło orzechowe, całość miksujemy na gładką masę. Do pasty dodajemy zawartość patelni i mieszamy, bez miksowania, tak  zeby składniki się równomiernie połączyły. Pastę przekładamy do szczelnie zamykanego naczynia i przechowujemy w lodówce przez około tydzień. Podajemy z pieczywem. 



chleb wieloziarnisty


składniki:
(na 1 dużą keksówkę)


- 1,5 szklanki płatków owsianych (użyłam bezglutenowych)
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1 łyżka płynnego miodu
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1,5 szklanki wody


Płatki owsiane przekładamy do miski, dodajemy siemię (w ziarnach i zmielone). Na dużej patelni beztłuszczowo prażymy słonecznik, dynię oraz orzechy laskowe (można je delikatnie rozdrobnić, choć nie jest to konieczne), dodajemy do płatków. Wodę mieszamy z miodem i olejem kokosowym, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Płynem zalewamy suche składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do namoczenia na ok 3-4h, a najlepiej całą noc. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugniatamy. Chleb pieczemy przez 60 minut, całkowicie studzimy przed krojeniem. Przechowujemy w lodówce.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...