piątek, 3 lipca 2015

sezonowa tarta z bobem

Bardzo rzadko jadam bób, więc jak tylko pojawił się w osiedlowym warzywniaku postanowiłam wykorzystać go w swojej kuchni. Wylądował w pysznej tarcie, oblany jajeczno-serową masą. Danie wyszło naprawdę smacznie - jest warte powtórzenia. 
A dziś piątek, więc taka propozycja jest jak najbardziej na miejscu na jadalnianym stole!

Przy okazji życzę Wam dobrego weekendu - słonecznego i spokojnego :)


sezonowa tarta z bobem


składniki:
(na formę ok.24cm)

ciasto
250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- łyżeczka soli
- 1 jajko (lub 3-4 łyżki zimnej wody)

farsz
- 400 g bobu
- łyżka oliwy
- 1 cebula
- 6 jajek
- 100 g fety
- 100 g sera cheddar
- 2-3 łyżki posiekanej mięty
- świeżo zmielone sól i pieprz


Przesianą do średniej miski mąkę ucieramy palcami z drobno pokrojonym zimnym masłem i łyżeczką soli. Dodajemy jajko (lub wodę), zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i owijamy folią - schładzamy godzinę w lodówce. Bób gotujemy al dente - trwa to ok.20-25 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem dno, przykrywamy papierem do pieczenia i dociążamy. Spód pieczemy 15 minut, następnie usuwamy obciążenie oraz papier i dopiekamy tartę kolejne 15 minut, aż osiągnie złoty kolor. W międzyczasie szklimy posiekaną cebulę na łyżce oliwy. Do dużej miski wrzucamy lekko wystudzony bób, dodajemy cebulę, roztrzepane jajka, pokruszoną fetę, tarty cheddar i posiekaną miętę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wylewamy na podpieczony spód i pieczemy (również w 190 stopniach) przez 30 minut, aż wierzch tarty się zarumieni. Danie podajemy na ciepło lub zimno (np.jako przekąskę w pracy).


Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. Ależ ciekawa tarta!! Z bobem jeszcze nie jadłam. Musi być pyszna bo bób-uwielbiam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, zwłaszcza jeśli naprawdę lubi się bób :)

      Usuń
  2. Bardzo niedobrze, że bardzo rzadko jadasz bób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś nie wyniosłam tego smaku z domu ;) Ty chyba też nie!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nadrabiam, nadrabiam :) Robiłam jeszcze pastę z bobu ale była tak dobra, że nie doczekała zdjęć!

      Usuń
  4. 48 years old Social Worker Valery Beevers, hailing from Le Gardeur enjoys watching movies like Iron Eagle IV and Sculling. Took a trip to Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen and drives a Diablo. blog

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...