Nagromadziło się tych blogowych lat! Nie wiem czy będzie ich więcej, moje podejście do strony przybrało ostatnio mniej czuły charakter. Daję sobie przyzwolenie do podjęcia każdej z możliwych decyzji dotyczącej jej prowadzenia, ale zanim zapadnie przysłowiowa klamka pomyślałam że warto uczcić ten dobry czas pamiątkowym kulinarnym zdjęciem i przepisem na bezglutenową tartę z kremem tahini i granatem ❤️
tarta bezglutenowa z kremem tahini i granatem
składniki:
(na formę o średnicy 24cm)
- 150 g mąki (po 50 g mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej)
- 80 g ziaren słonecznika lub orzechów, drobno zmielonych
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 120 g masła
- 1 żółtko
- kubek gęstego jogurtu wegańskiego (użyłam kokosowego)
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki miodu
- pół granatu
- cynamon
- sezam
Do średniej miski wsypujemy mąkę, zmielone ziarna lub orzechy, cukier i sól, mieszamy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i całość rozcieramy do uzyskania konsystencji kruszonki. Na koniec dodajemy żółtko, ciasto zagniatamy, formujemy w kulę, zawijamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i wraz z brzegami wylepiamy schłodzonym ciastem, pieczemy przez 20 minut. Na wystudzony spód wylewamy zmieszany na gładki krem jogurt z tahini i miodem. Tartę posypujemy cynamonem, sezamem i granatem. Schładzamy przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz