środa, 15 kwietnia 2020

socca, tapenada i hummus - trio idealne!

Tak wyglądają ostatnio moje śniadania! Niepokoje dnia codziennego staram się zagłuszać talerzami obfitymi w zdrowe i kolorowe produkty, które dają mi moc na długie godziny. Ostatnio po raz pierwszy przygotowałam soccę, czyli placek z ciecierzycy, który po upieczeniu świetnie się kroi i stanowi idealny dodatek do past, sałatek czy chociażby carpaccio z buraka, które bardzo często przyrządzam. Soccę zjadam z porcją hummusu i tapenady oliwkowo-pomidorowej. Dorzucam kilka świeżych lub kiszonych warzyw raz (opcjonalnie) jajko. Uwielbiam zaczynać dzień w ten sposób :)

Zapraszam po trzy przepisy!

socca
(wg Jadłonomii)


składniki:
(na formę ok.30 cm)

- 1 szklanka mąki z ciecierzycy (dokładnie zmieliłam robotem suchą ciecierzycę)
- 1 szklanka i 2 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i kolendry
- oliwa do posmarowania formy

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na min.30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Formę smarujemy oliwą i wkładamy na ok.5 minut do piekarnika. Do gorącej formy wylać ciasto i piec przez ok.20-25 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni. Podajemy na gorąco lub na zimno, z pastami, sałatkami czy oliwą z solą i ziołami. Po ostudzeniu i pokrojeniu na kawałki przechowujemy kilka dni w suchym i zacienionym miejscu.


tapenada z oliwek i suszonych pomidorów

składniki:
(na niewielki słoik)

- 100 g czarnych oliwek
- 100 g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy (zachowujemy ją)
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- odrobina soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz i odrobina soli

Wszystkie składniki miksujemy, choć niekoniecznie na zupełnie gładką pastę. Jeśli konsystencja wyjdzie zbyt sucha dodajemy odrobinę oliwy z pomidorów i ponownie miksujemy. Podajemy jako dodatek do pieczywa lub jako sos do makaronu. 


ulubiony hummus


składniki:
(na duży słoik)

- słoik ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tahini
- 1 łyżka oliwy
- 1-2 łyżki zimnej wody
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki kuminu
- 1/3-1/2 łyżeczki soli


Wszystkie składniki blendujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli hummus wyjdzie zbyt suchy dodajemy odrobinę wody i ponownie blendujemy. Najlepiej smakuje (przynajmniej mi :) schłodzony przed podaniem, polany odrobiną oliwy i posypany czarnuszką.

2 komentarze:

  1. Jaką inną mąką można zastąpić mąkę z ciecierzycy? ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam doświadczenia z inną mąką w takich pieczonych plackach. Chyba trzebaby było poeksperymentować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...