Wciąż mam głowę pełną pomysłów na wykorzystanie buraczków w kuchni. Dziś przedstawiam Wam już czterdziesty przepis z cyklu buraczkowych piątków! Dodatkowo stworzyłam Wam top 9 dotychczasowych receptur z użyciem tych warzyw. W tej kwestii nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa i podejrzewam, że póki będę prowadziła bloga, póty regularnie pojawiać się na nim będą ulubione buraczki. Oby co najmniej do 100 wpisów w cyklu! 😉
Przy okazji wszystkiego co najlepsze w nowym roku!
tymiankowo-parmezanowe pieczone warzywa
składniki:
(na 3-4 porcje)
- 2-3 nieduże buraki (najlepiej podłużne)
- 2 nieduże bataty
- 2 średnie korzenie pietruszki
- 6 łyżek parmezanu
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- kilka gałązek świeżego tymianku
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W 3 oddzielnych miskach umieszczamy poszczególne warzywa - w pierwszej pokrojone w cieniutkie plastry buraczki, w drugiej pokrojone bataty (mogą być trochę grubiej, upieką się najszybciej), w trzeciej cienko pokrojona pietruszka. Do każdej miski dodajemy po 2 łyżki tartego parmezanu, 2 łyżki oliwy, po łyżeczce sproszkowanego czosnku, po pół łyżeczki soli i sporej porcji świeżego tymianku. Zawartość każdej z misek dokładnie mieszamy, aż warzywa równomiernie pokryją się innymi składnikami. Warzywa układamy jedne obok drugich (jak na zdjęciu) w dużym żaroodpornym naczyniu, wierzch posypujemy dodatkowym tymiankiem. Zapiekankę wstawiamy do pieczenia na 40-50 minut, aż do zrumienienia warzyw. Podajemy na ciepło z dodatkiem ulubionych sałat lub surówek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz