piątek, 1 maja 2020

35# buraczkowe piątki! Wytrawne gryczane gofry z burakiem

Ahoj maju! Przynieś nam dużo zdrowia i radości :) A tymczasem ja przynoszę świetny przepis na bezglutenowe gryczane gofry z burakiem. Podane na ciepło z kilkoma dodatkami sprawdzą się jako śniadanie, obiad czy też kolacja! Smak i kolor biją na głowę tradycyjne gofry. I wiem, te typowe są przecież słodkie, ale uwierzcie mi, warto przełamywać utarte schematy dla zdrowia i pierwszorzędnego smaku.

Dobrej majówki!


gryczane gofry z burakiem


składniki:
(na 3 gofry)

- 1 nieduży burak, upieczony lub ugotowany
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka (może być roślinne)
- 2 czubate łyżki mąki gryczanej
- 2 czubate łyżki mąki owsianej (użyłam bezglutenowej)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- świeżo zmielone sól i pieprz
- do dekoracji: świeże liście sałaty/szpinaku, reszta buraka pokrojona w plasterki, kozi ser, czarnuszka, kiełki (np.buraka ;)


Pół buraka miksujemy w blenderze z jajkiem, mlekiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem. W misce łączymy mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy do nich mokre składniki i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gofry smażymy przez kilka minut na dobrze rozgrzanej gofrownicy. Podajemy na ciepło, ze szpinakiem, plasterkami buraka i koziego sera, udekorowane kiełkami i czarnuszką.


Smacznego!



Przepis pochodzi z książki Violi Urban "Poranne inspiracje".

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...