środa, 1 kwietnia 2015

smaczne propozycje na Wielkanoc

Pewnie część z Was myślami jest już przy świątecznym stole... ja jestem, nie ukrywam! :) Dziś przygotowałam dla Was przepis na wielkanocne ciasteczka, które były bohaterem zeszłorocznej kartki z życzeniami. Dodatkowo przypominam Wam kilka dań, mogących z powodzeniem stać się składową nadchodzących uroczystych posiłków. Może ktoś akurat szuka inspiracji?!

Tymczasem wszystkim Wam życzę miłych i spokojnych przygotowań do świąt!





ciasteczka wielkanocne
(wg przepisu z magazynu KUCHNIA)


ciastka kakaowo-korzenne
(ok. 60 sztuk, wysokość jajka ok.5cm)

- 140g cukru pudru
- 60g masła
- 90g miodu gryczanego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przypraw do pierników
- 400g mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej

Cukier, masło, miód, jajka oraz korzenne przyprawy wkładamy do metalowej miski i podgrzewamy nad garnkiem z wrzącą wodą  regularnie mieszkając (uważajmy, żeby temperatura nie była zbyt wysoka - inaczej jajka nam się zetną). Do dobrze rozprowadzonej i lekko ostudzonej masy dodajemy mąkę, kakao oraz sodę. Ciasto zagniatamy, formujemy w kulę, owijamy folią i schładzamy minimum 2 godziny w lodówce.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek grubości ok.2-3mm. Z masy wycinamy dowolne kształty, układamy je na blasze, pieczemy ok.10-12 minut i studzimy.

ciastka maślane
(ok. 60 sztuk, wysokość jajka ok.5cm)
- 180g miękkiego masła
- 170g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 330 g mąki pszennej

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, sól i ziarenka wanilii. Na koniec całość łączymy z mąką, wyrabiamy ciasto, owijamy je folią i chłodzimy godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek grubości ok.3-4mm. Z masy wycinamy dowolne kształty, układamy je na blasze, pieczemy ok.10 minut i studzimy.

lukier
- 1 białko
- 1-1,5 szklanki cukru pudru
- sok z ćwiartki cytryny

Wszystkie składniki ucieramy dokładnie (ręcznie lub mikserem) przez ok.15 minut, aż masa będzie jednolita, bez najmniejszych grudek. Lukier ma być na tyle gęsty, żeby można było zrobić z niego dowolny wzorek. Jeśli wyszedł za luźny, dodajmy więcej cukru pudru, jeśli jest za gęsty rozwodnijmy go odrobiną wody. Lukrem malujemy gotowe, całkowicie ostudzone ciasteczka. Używam do tego specjalnego pisaka, ale jeśli nie posiadacie takiego narzędzia wystarczy z mocnej, grubej torebki śniadaniowej uciąć koniuszek i jego używać jako aplikatora lukru.


Smacznego!



A oto inne propozycje na wielkanocny stół:


1. pasztet drobiowy z brokułami (bardzo prosty!) - KLIK
2. śledzie z oliwkami i suszonymi pomidorami - KLIK
3. schab z sosem tuńczykowym i kaparami 
(przepis na podanie mięsa, nie zawiera przepisu na schab) - KLIK
4. sałatka czteroskładnikowa (dobra alternatywa dla klasycznej sałatki jarzynowej) - KLIK


1. tarta migdałowa z masą cytrynową (od 2 lat króluje u mnie w domu :) - KLIK
2. tarta orzechowa - KLIK
3. tarta czekoladowa z karmelem i orzechami - KLIK
4. tarta kakaowa z kremem czekoladowo-jogurtowym i granatem - KLIK 

* wszystkie tarty możemy upiec w prostokątnych formach - będą bardziej przypominały tradycyjne wielkanocne mazurki :)


1. razowe oponki jogurtowo-cytrynowe (idealne do święconki!) - KLIK
2. ciasteczka cytrynowe z polentą i żurawiną - KLIK
3. rogaliki śmietankowe z konfiturą - KLIK
4. bezy cynamonowo-orzechowe 
(od zeszłego roku nasz obowiązkowy deser na te święta!) - KLIK


1. babka jogurtowa z jagodami (możecie użyć łatwiej teraz dostępnej borówki) - KLIK
2. delikatny deser z bakaliami i miodem - KLIK
3. deser jogurtowy z mango - KLIK
4. słodkie "ziemniaczki" - KLIK

2 komentarze:

  1. Prześliczne pyszne propozycje! Zapachniało cudownie świętami...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...