To moja
pierwsza babka w życiu! Może powinnam zacząć od bardziej tradycyjnej, ale tej z
dodatkiem jagód nie mogłam się po prostu oprzeć... a teraz mogłabym ją wcinać na okrągło - na śniadanie, obiad czy kolację! Foremkę do ciasta umieściłam już na honorowym miejscu w kuchni, tak więc lista deserowych przepisów na pewno
wkrótce wzrośnie o kilka babkowych pozycji. Tymczasem ta jagodowa pyszność je
się sama...
jogurtowa babka z jagodami
(przepis z magazynu KUCHNIA)
składniki:
(na dużą
formę do babki)
- 1
szklanka jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) lub maślanki
- 2
szklanki cukru (można zmniejszyć do 1,5 szklanki jeśli wolimy mniej słodkie
smaki)
- 1
cukier waniliowy (16g)
- 4 jajka
- 3
szklanki mąki tortowej
- 2,5
łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
- 2/3
szklanki rozpuszczonego masła (ewentualnie 2/3 szklanki oleju)
- 1,5
szklanki jagód
- masło
do wysmarowania formy
- bułka
tarta do oprószenia blachy
1.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Jogurt mieszamy z cukrem i cukrem
waniliowym, dodajemy jajka i całość ucieramy na gładka masę. Przesiana mąkę z
dodatkiem proszku dosypujemy partiami do ciasta, do połączenia się składników.
Na koniec dolewamy wystudzone masło, mieszamy i dodajemy ostrożnie jagody.
2. Formę
smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto wlewamy do blaszki i wstawiamy na ok. 45 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem
suchość babki i ewentualnie dopiekamy ją ok. 15-20 minut.
Smacznego!
P.s.
Ciasto bez problemu możemy też upiec w zwykłej prostokątnej formie - jestem
pewna, że wyjdzie równie dobrze! Jeśli lubicie cytrynowy posmak w wypiekach,
można razem z jagodami dodać do ciasta pokrojoną na drobne kawałki skórkę z
połowy cytryny.
taka babka to sie sama w oczy rzuca :)
OdpowiedzUsuńi w buzie ;)
UsuńBabeczka cudo! I pycha!! Wiem to od osób, które zajadały się u Ciebie Aniu fantastycznymi smakołykami wśród których była też ta pulchniuteńka jagodowa przyjemność
OdpowiedzUsuńBabka jest naprawdę pyszna. A na potwierdzenie powiem, że właśnie czuję jej zapach...kolejny egzemplarz rumieni się w piekarniku! Jutro w pracy będzie wyżerka :)
UsuńZawiadamiam wszem i wobec, że udaje się również z malinami i/lub jeżynami, w dodatku w wersji prostokątnej :)
OdpowiedzUsuńPachnie i smakuje miodzio.. Dziękujemy, Aniu, za przepisy. Dzięki Tobie u nas w domu jest co jeść :))
nie ma za co! nawet nie wiecie ile to dla mnie radości, że korzystacie z przepisów i lubicie je :) teraz, kiedy jesteście trochę dalej niż na wyciągnięcie ręki, moje starania w dostarczaniu pomysłów się zdwoiły - nich połączy nas kuchnia :P
Usuńściskam!
Genialne to ciasto! Przepyszne!
OdpowiedzUsuńCieszę się! Przypomniałaś mi komentarzem ten przepis, zaraz idę po jagody :)))
UsuńZachodziłam w głowę skąd ja miałam przepis na ciasto z jagodami... bo nie zapisałam w kajeciku. Na szczęście znalazłam. No to na jagody ;-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW takim razie dobrych zbiorów i smacznego ciasta! :)
Usuń