poniedziałek, 26 sierpnia 2013

jogurtowa babka z jagodami

To moja pierwsza babka w życiu! Może powinnam zacząć od bardziej tradycyjnej, ale tej z dodatkiem jagód nie mogłam się po prostu oprzeć... a teraz mogłabym ją wcinać na okrągło - na śniadanie, obiad czy kolację! Foremkę do ciasta umieściłam już na honorowym miejscu w kuchni, tak więc lista deserowych przepisów na pewno wkrótce wzrośnie o kilka babkowych pozycji. Tymczasem ta jagodowa pyszność je się sama...





jogurtowa babka z jagodami
(przepis z magazynu KUCHNIA)


składniki:
(na dużą formę do babki)

- 1 szklanka jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) lub maślanki
- 2 szklanki cukru (można zmniejszyć do 1,5 szklanki jeśli wolimy mniej słodkie smaki)
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 szklanki rozpuszczonego masła (ewentualnie 2/3 szklanki oleju)
- 1,5 szklanki jagód
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do oprószenia blachy


1. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Jogurt mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka i całość ucieramy na gładka masę. Przesiana mąkę z dodatkiem proszku dosypujemy partiami do ciasta, do połączenia się składników. Na koniec dolewamy wystudzone masło, mieszamy i dodajemy ostrożnie jagody.

2. Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto wlewamy do blaszki i wstawiamy na ok. 45 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem suchość babki i ewentualnie dopiekamy ją ok. 15-20 minut.


Smacznego!


P.s. Ciasto bez problemu możemy też upiec w zwykłej prostokątnej formie - jestem pewna, że wyjdzie równie dobrze! Jeśli lubicie cytrynowy posmak w wypiekach, można razem z jagodami dodać do ciasta pokrojoną na drobne kawałki skórkę z połowy cytryny. 

8 komentarzy:

  1. taka babka to sie sama w oczy rzuca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczka cudo! I pycha!! Wiem to od osób, które zajadały się u Ciebie Aniu fantastycznymi smakołykami wśród których była też ta pulchniuteńka jagodowa przyjemność

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka jest naprawdę pyszna. A na potwierdzenie powiem, że właśnie czuję jej zapach...kolejny egzemplarz rumieni się w piekarniku! Jutro w pracy będzie wyżerka :)

      Usuń
  3. Zawiadamiam wszem i wobec, że udaje się również z malinami i/lub jeżynami, w dodatku w wersji prostokątnej :)
    Pachnie i smakuje miodzio.. Dziękujemy, Aniu, za przepisy. Dzięki Tobie u nas w domu jest co jeść :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma za co! nawet nie wiecie ile to dla mnie radości, że korzystacie z przepisów i lubicie je :) teraz, kiedy jesteście trochę dalej niż na wyciągnięcie ręki, moje starania w dostarczaniu pomysłów się zdwoiły - nich połączy nas kuchnia :P
      ściskam!

      Usuń
  4. Genialne to ciasto! Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! Przypomniałaś mi komentarzem ten przepis, zaraz idę po jagody :)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...