Poniższy deser to moje stosunkowo niedawne odkrycie, ale już nie raz zdążyłam jego wykonaniem ucieszyć bliskich. Przepis na ciasto śmietankowe podpatrzyłam na stronie makecookingeasier.pl, natomiast ja proponuję połączyć je z kwaskowatą konfiturą agrestową.
rogaliki z agrestem
składniki:
(na 16 sztuk)
- 175g mąki pszennej
- 100g masła
- 100g serka
śmietankowego
- 3 płaskie łyżki
kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta proszku do
pieczenia
- konfitura z agrestu
(lub innego ulubionego owoca)
1. Mąkę, proszek i
cukier przesiewamy do miski. W drugim naczyniu miksujemy masło z serkiem
śmietankowym, dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy sypkie składniki i formujemy ciasto w miękką kulę - owijamy folią i schładzamy ok. 2 godziny.
2. Piekarnik
rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich (drugą
chowamy z powrotem do lodówki) rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na
placek wielkości dużego okrągłego talerza. Ciasto smarujemy cienką warstwą
dżemu i kroimy na 8 równych trójkątnych części (tak jak kroilibyśmy pizzę).
Każdy kawałek zwijamy do wewnątrz placka, zaczynając od podstawy trójkąta, aż do
jego wierzchołka. Ruloniki formujemy w półksiężyce i kładziemy na blasze
wyłożonej papierem (polecam specjalne maty do pieczenia, wielokrotnego użytku).
Ten sam proces powtarzamy z drugą połową ciasta. Rogaliki nie mogą leżeć zbyt
ciasno obok siebie (trochę urosną w czasie pieczenia), ale akurat 16 sztuk
zmieści się bez problemów na jednej blasze.
3. Rogaliki pieczemy
ok. 25 minut na złoty kolor, studzimy na kratce.Przed podaniem możemy posypać je cukrem
pudrem.
Smacznego!
te rogaliki kojarzą mi się z najpiekniejszymi chwilami w życiu. mam nadzieję jeść je odtąd coraz częściej :)
OdpowiedzUsuńmi również przypominają same dobre chwile i wiem, że do tego przepisu będę wracała jeszcze nie raz!
OdpowiedzUsuń20 year-old Social Worker Bernadene Hegarty, hailing from La Prairie enjoys watching movies like I Am Love (Io sono l'amore) and Lapidary. Took a trip to Humayun's Tomb and drives a Ferrari 500 Mondial Spider Series I. zerknij na strone internetowa
OdpowiedzUsuń