niedziela, 9 czerwca 2013

śmietankowe rogaliki z dżemem

Poniższy deser to moje stosunkowo niedawne odkrycie, ale już nie raz zdążyłam jego wykonaniem ucieszyć bliskich. Przepis na ciasto śmietankowe podpatrzyłam na stronie makecookingeasier.pl, natomiast ja proponuję połączyć je z kwaskowatą konfiturą agrestową.


rogaliki z agrestem


składniki:
(na 16 sztuk)

- 175g mąki pszennej
- 100g masła
- 100g serka śmietankowego
- 3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta proszku do pieczenia

- konfitura z agrestu (lub innego ulubionego owoca) 


1. Mąkę, proszek i cukier przesiewamy do miski. W drugim naczyniu miksujemy masło z serkiem śmietankowym, dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy sypkie składniki i formujemy ciasto w miękką kulę - owijamy folią i schładzamy ok. 2 godziny.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich (drugą chowamy z powrotem do lodówki) rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek wielkości dużego okrągłego talerza. Ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu i kroimy na 8 równych trójkątnych części (tak jak kroilibyśmy pizzę). Każdy kawałek zwijamy do wewnątrz placka, zaczynając od podstawy trójkąta, aż do jego wierzchołka. Ruloniki formujemy w półksiężyce i kładziemy na blasze wyłożonej papierem (polecam specjalne maty do pieczenia, wielokrotnego użytku). Ten sam proces powtarzamy z drugą połową ciasta. Rogaliki nie mogą leżeć zbyt ciasno obok siebie (trochę urosną w czasie pieczenia), ale akurat 16 sztuk zmieści się bez problemów na jednej blasze.

3. Rogaliki pieczemy ok. 25 minut na złoty kolor, studzimy na kratce.Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem.


Smacznego!   

2 komentarze:

  1. te rogaliki kojarzą mi się z najpiekniejszymi chwilami w życiu. mam nadzieję jeść je odtąd coraz częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mi również przypominają same dobre chwile i wiem, że do tego przepisu będę wracała jeszcze nie raz!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...