We wpisie o warszawskiej Cafe Plakatówka wspominałam Wam o tarcie, która zainspirowała mnie do słodkiego eksperymentu w kuchni. Ciasto postanowiłam przygotować na potrzeby walentynkowego konkursu kulinarnego - niestety nie zostałam w nim nagrodzona, za to wykonany deser mogę zaliczyć do jednych z bardziej udanych doświadczeń. Spróbujecie sami! Tarta jest prosta w wykonaniu, bardzo ciekawa w smaku i całkiem lekka :)
P.S. Od dzisiaj możecie moje przepisy wydrukować w formie PDF! Na końcu każdego wpisu znajdziecie szarą ikonkę "Print" - pozwala ona na wygenerowanie wydruku (do wyboru ze zdjęciem lub bez, można też usunąć niepotrzebną część, np. moje słowo wstępne ;)). Mam nadzieję, że dla niektórych z Was ta opcja stanie się to pomocna!
krucha kakaowa tarta z jogurtowo-czekoladowym kremem i świeżym granatem
składniki:
(na formę o średnicy 24 cm)
kakaowy spód
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 100 g zimnego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
krem
- 2 tabliczki białej czekolady (200 g)
- mały kubek jogurtu greckiego (ok. 200 g)
wierzch
- ziarenka granatu (z ok. ćwiartki owocu)
1. Mąkę, kakao i puder przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i całość rozcieramy palcami, aż sypkie składniki wchłoną cały tłuszcz. Na koniec dodajemy żółtko, ciasto zagniatamy, formujemy w kulę, owijamy folią i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę i pieczemy spód przez ok. 15 minut. Studzimy.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (np. w metalowej misce położonej nad garnkiem z wrzącą wodą), dodajemy do niej jogurt i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy na zimny spód, wyrównujemy jej powierzchnię i posypujemy ziarenkami granatu. Przed podaniem tartę schładzamy minimum 1 godzinę.
Smacznego!
Świetna opcja z możliwością wydruku przepisu, też muszę trochę popracować nad takimi bardzo praktycznymi szczegółami na blogu ;)
OdpowiedzUsuńPS a tarta nie dość, że niesamowita to jeszcze łatwa do zrobienia ;) pozdrawiam! :)
w razie czego służę pomocą - przycisku "print" już się akurat nauczyłam ;)
UsuńP.S. a tarta faktycznie prosta i naprawdę pyszna :) ściskam
dla niektórych? chyba dla wszystkich :)
OdpowiedzUsuńnie wiem czy wszyscy korzystają z przepisów, ale znam paru śmiałków i wiem, że dla nich pdfy będą bardzo przydatne ;)
UsuńSuper z tym wydrukiem do pdf, tylko trzeba popracować nad edycja wydruku bo się drukuje na 3-ech kartkach A4, przynajmniej u mnie :(, dobrze jakby było skompresowane do jednej A4 :)
OdpowiedzUsuńagata
hmmm, u mnie i u paru innych osób, które poprosiłam o sprawdzenie opcji pdf drukuje się na 1 kartce A4 (jeśli usuną zdjęcie, jeśli nie - na 2 stronach, choć to pewnie zależy od długości wpisu) więc nie wiem, co może być powodem takiego dziwnego wydruku u Ciebie :/ pozdrawiam
Usuń