Dziś, wraz z Magazynem Obsesje, serwuję prosty i lekki deser. Mam nadzieję, że Wam się spodoba! Owoce w składzie można zmieniać dowolnie - wersja z truskawkami, malinami czy jagodami też jest pyszna.
Dobrego, spokojnego wtorku :)
deser jogurtowy z mango
składniki:
(2 desery z obręczy o średnicy 8cm i wysokości 5cm*)
- 10 herbatników (lub innych ulubionych kruchych ciasteczek)
- 1,5 łyżki miękkiego masła
- 1 dojrzałe mango
- 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 300 ml jogurtu naturalnego (może być grecki)
1. Pokruszone herbatniki łączymy z masłem na mokry piasek. Powstałą masą wylepiamy dno metalowych obręczy i chłodzimy ok.15 minut. W międzyczasie połowę obranego mango kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż całość się rozpuści. Resztę owocu miksujemy na mus i umieszczamy w lodówce. Do podgrzanego mango dodajemy żelatynę, garnuszek zdejmujemy z ognia, a zawartość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstałą masę miksujemy z zimnym jogurtem i rozlewamy na herbatnikowe spody w obręczach. Deser chłodzimy min.3 godziny (najlepiej zrobić go wieczorem i podać następnego dnia). Bezpośrednio przed podaniem wyjmujemy deser z obręczy (za pomocą popychacza, uprzednio delikatnie obkrajając brzegi ostrym i cienkim nożem), układamy na talerzu i polewamy musem ze świeżego mango. Wierzch możemy również posypać ulubionymi bakaliami/przyprawami lub polać miodem.
Smacznego!
* Jeśli nie posiadamy obręczy deser możemy zrobić w niedużych szklankach.
Świetny jest ten deser! Nie sądziłam, że jego zrobienie jest tak proste! :)
OdpowiedzUsuńto naprawdę nic trudnego :)
UsuńNiech mi ktoś zrobi takieeee!
OdpowiedzUsuńjak ktoś się nie będzie kwapił do zrobienia, musisz wziąć sprawy w swoje ręce ;)
Usuń