wtorek, 22 lipca 2014

deser jogurtowy z mango

Dziś, wraz z Magazynem Obsesje, serwuję prosty i lekki deser. Mam nadzieję, że Wam się spodoba! Owoce w składzie można zmieniać dowolnie - wersja z truskawkami, malinami czy jagodami też jest pyszna.

Dobrego, spokojnego wtorku :)



deser jogurtowy z mango


składniki:
(2 desery z obręczy o średnicy 8cm i wysokości 5cm*)

- 10 herbatników (lub innych ulubionych kruchych ciasteczek)
- 1,5 łyżki miękkiego masła
- 1 dojrzałe mango
- 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 300 ml jogurtu naturalnego (może być grecki)


1. Pokruszone herbatniki łączymy z masłem na mokry piasek. Powstałą masą wylepiamy dno metalowych obręczy i chłodzimy ok.15 minut. W międzyczasie połowę obranego mango kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż całość się rozpuści. Resztę owocu miksujemy na mus i umieszczamy w lodówce. Do podgrzanego mango dodajemy żelatynę, garnuszek zdejmujemy z ognia, a zawartość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstałą masę miksujemy z zimnym jogurtem i rozlewamy na herbatnikowe spody w obręczach. Deser chłodzimy min.3 godziny (najlepiej zrobić go wieczorem i podać następnego dnia). Bezpośrednio przed podaniem wyjmujemy deser z obręczy (za pomocą popychacza, uprzednio delikatnie obkrajając brzegi ostrym i cienkim nożem), układamy na talerzu i polewamy musem ze świeżego mango. Wierzch możemy również posypać ulubionymi bakaliami/przyprawami lub polać miodem. 


Smacznego!  

* Jeśli nie posiadamy obręczy deser możemy zrobić w niedużych szklankach.

4 komentarze:

  1. Świetny jest ten deser! Nie sądziłam, że jego zrobienie jest tak proste! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. jak ktoś się nie będzie kwapił do zrobienia, musisz wziąć sprawy w swoje ręce ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...