Dziś prezentuję danie dziecinnie proste, a przy tym bardzo odżywcze i wartościowe. Dla miłośników ekspresowych posiłków z wykorzystaniem zdrowych kasz (do których i ja się zaliczam) będzie strzałem w dziesiątkę! Entuzjaści mięsa mogą dorzucić suszoną szynkę lub choćby kawałki dobrej kiełbaski. Zwolennicy ryb mogą natomiast dodać wędzonego łososia. Ale nawet w wersji wegetariańskiej ten miks broni się dobrym, głębokim smakiem.
Miłej środy! Już niedługo długi weekend :)
stir-fry z kaszą gryczaną
(wg przepisu z Kwestia Smaku)
składniki:
(na 2 porcje)
- 4 łyżki pestek słonecznika
- odrobina oleju (np. z suszonych pomidorów)
- mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- szklanka ugotowanej na sypko i ostudzonej kaszy gryczanej
- szczypta suszonego oregano
- świeżo zmielone sól i pieprz
- kilka kawałków suszonych pomidorów
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- duża garść świeżego szpinaku
- ok.80-100 g twardej fety
Na dużej patelni rumienimy słonecznik, dodajemy odrobinę oleju i razem szklimy pestki z cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dorzucamy ugotowaną kaszę, całość doprawiamy oregano oraz solą i pieprzem - smażymy 3-4 minuty. Do naczynia dokładamy rozdrobnione suszone pomidory i natkę pietruszki, po chwili dodajemy szpinak i danie podgrzewamy, aż jego liście delikatnie zwiędną. Kaszę odstawiamy z ognia i posypujemy kostkami fety. Podajemy na ciepło lub na zimno w formie sałatki czy przekąski w pracy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz