Ten omlet jest alternatywą dla nielubianego przeze mnie smażenia naleśników. Danie jest pieczone, bardzo łatwe w wykonaniu, stanowiące bazę pod nieskończone śniadaniowe oraz obiadowe wariacje. Przepis otrzymałam od Mamy. Ona sama używa go w wielu wersjach - a to na słodko, a to jako składowa wytrawnej rolady z mięsem czy grzybami. Jeśli również nie lubisz stania nad patelnią, ta propozycja jest dla Ciebie!
P.S. Wprowadziłam dla Was nowe udogodnienie - pod wyszukiwarką dań i ich podziałem na kategorie umieściłam "chmurę" składników. Jeśli macie akurat któreś z nich w domu, łatwiej będzie szybko odnaleźć na stronie danie z ich użyciem. Mam nadzieję, że ta opcja okaże się pomocna :)
Dobrej niedzieli!
omlet z piekarnika
składniki:
(na 6 porcji)
ciasto
- 1/2 litra mleka
- 4 jajka
- 12 łyżek mąki
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oliwy
do podania
- sezonowe owoce
- grecki jogurt
- ulubiona konfitura
- cukier puder*
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Wszystkie składniki na omlet miksujemy w dużej misce, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Blachę wykładamy papierem do pieczenia (z zachowaniem mniej więcej 2 cm marginesów, tak żeby masa nie wylała się poza papier) i wylewamy na nią surowe ciasto. Całość wstawiamy ostrożnie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.30-40 minut (ostateczny czas zależy od piekarnika więc warto do niego zaglądać). Na powierzchni omletu mogą pojawić się lekkie wzniesienia. Danie podajemy na gorąco, z ulubionymi dodatkami.
* Ciasto celowo nie zawiera cukru. Omlet możemy więc podać również ze składnikami wytrawnymi lub w wersji na słodko posypać danie cukrem pudrem.
Smacznego!
szkoda, że już jestem po śniadaniu, wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaserwować sobie omlet wieczorem! :))) ściskam mocno!
UsuńPYCHA!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńPS chyba ściągnę od Ciebie chmurę składników, to dobry pomysł :P
Pycha! :) A chmurę składników ściągnij koniecznie - to super sprawa tylko ciężko się do tego zabrać (natomiast im więcej wpisów tym gorzej więc zmotywuj się jak najszybciej :))) - gdybyś miała jakieś kłopoty to daj znać, chętnie pomogę. Pozdrawiam :*
UsuńZdrowo i kolorowo... Fantastyczny omlet!
OdpowiedzUsuńZgadza się! :)
Usuń@ANIA "Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni" - to jest temperatura do piekarnika z termoobiegiem czy bez niego? Proszę o odpowiedź. Zrobiła mi Pani smaka ����
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu :) Powodzenia w przygotowaniu i smacznego!
UsuńDziekuję bardzo :) Jestem zaskoczona tak szybką odpowiedzią... Jeszcze raz dziękuję ;)
OdpowiedzUsuńNie ma za co :) Trzymam kciuki za udaną realizację przepisu. Pozdrawiam
Usuń33 yrs old Budget/Accounting Analyst I Alessandro Becerra, hailing from Earlton enjoys watching movies like I Am Love (Io sono l'amore) and Fishing. Took a trip to City of Potosí and drives a Tundra. kliknij teraz
OdpowiedzUsuń