niedziela, 12 kwietnia 2015

omlet z piekarnika

Ten omlet jest alternatywą dla nielubianego przeze mnie smażenia naleśników. Danie jest pieczone, bardzo łatwe w wykonaniu, stanowiące bazę pod nieskończone śniadaniowe oraz obiadowe wariacje. Przepis otrzymałam od Mamy. Ona sama używa go w wielu wersjach - a to na słodko, a to jako składowa wytrawnej rolady z mięsem czy grzybami. Jeśli również nie lubisz stania nad patelnią, ta propozycja jest dla Ciebie! 

P.S. Wprowadziłam dla Was nowe udogodnienie - pod wyszukiwarką dań i ich podziałem na kategorie umieściłam "chmurę" składników. Jeśli macie akurat któreś z nich w domu, łatwiej będzie szybko odnaleźć na stronie danie z ich użyciem. Mam nadzieję, że ta opcja okaże się pomocna :)

Dobrej niedzieli!




omlet z piekarnika


składniki:
(na 6 porcji)

ciasto
- 1/2 litra mleka
- 4 jajka
- 12 łyżek mąki
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oliwy

do podania
- sezonowe owoce
- grecki jogurt
- ulubiona konfitura
- cukier puder*


Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Wszystkie składniki na omlet miksujemy w dużej misce, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Blachę wykładamy papierem do pieczenia (z zachowaniem mniej więcej 2 cm marginesów, tak żeby masa nie wylała się poza papier) i wylewamy na nią surowe ciasto. Całość wstawiamy ostrożnie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.30-40 minut (ostateczny czas zależy od piekarnika więc warto do niego zaglądać). Na powierzchni omletu mogą pojawić się lekkie wzniesienia. Danie podajemy na gorąco, z ulubionymi dodatkami. 


* Ciasto celowo nie zawiera cukru. Omlet możemy więc podać również ze składnikami wytrawnymi lub w wersji na słodko posypać danie cukrem pudrem.


Smacznego!

11 komentarzy:

  1. szkoda, że już jestem po śniadaniu, wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaserwować sobie omlet wieczorem! :))) ściskam mocno!

      Usuń
  2. PYCHA!!!!!!!!!!!!
    PS chyba ściągnę od Ciebie chmurę składników, to dobry pomysł :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pycha! :) A chmurę składników ściągnij koniecznie - to super sprawa tylko ciężko się do tego zabrać (natomiast im więcej wpisów tym gorzej więc zmotywuj się jak najszybciej :))) - gdybyś miała jakieś kłopoty to daj znać, chętnie pomogę. Pozdrawiam :*

      Usuń
  3. Zdrowo i kolorowo... Fantastyczny omlet!

    OdpowiedzUsuń
  4. @ANIA "Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni" - to jest temperatura do piekarnika z termoobiegiem czy bez niego? Proszę o odpowiedź. Zrobiła mi Pani smaka ����

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez termoobiegu :) Powodzenia w przygotowaniu i smacznego!

      Usuń
  5. Dziekuję bardzo :) Jestem zaskoczona tak szybką odpowiedzią... Jeszcze raz dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :) Trzymam kciuki za udaną realizację przepisu. Pozdrawiam

      Usuń
  6. 33 yrs old Budget/Accounting Analyst I Alessandro Becerra, hailing from Earlton enjoys watching movies like I Am Love (Io sono l'amore) and Fishing. Took a trip to City of Potosí and drives a Tundra. kliknij teraz

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...