sobota, 25 kwietnia 2015

plany na weekend!

Nadszedł upragniony i długo wyczekiwany weekend! :) Czas na słoneczne spacery, niespieszne gotowanie i polegiwanie w łóżku z lekturą. Na najbliższe dni polecam Wam pyszną i sycącą zapiekankę ziemniaczaną oraz książkę Fannie Flag "Smażone zielone pomidory". To sięgająca lat 30. XX wieku wielobarwna opowieść o amerykańskim społeczeństwie, przyjaźniach i dramatach z wątkami kulinarnymi w tle. Warto dać się wciągnąć w te historie! 

Spokojnego i radosnego weekendu :)



zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, 
szpinakiem i porem


składniki:
(na 6-8 porcji)

- 1,2 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 średni por
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 300 g szpinaku
- 250 g serka mascarpone
- świeżo zmielone sól i pieprz
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- 5 jajek + odrobina mleka
- pół szklanki śmietany
- 50 g sera (najlepiej parmezanu lub cheddara)
- łyżka bułki tartej

do podania
- ulubione świeże warzywa


Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plastry i gotujemy 10-15 minut, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Odcedzamy. W międzyczasie na dużej patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojonego w półplasterki pora i całość dusimy kilka minut. Na patelnię dorzucamy kurczaka oczyszczonego i pokrojonego w kostkę - zawartość naczynia smażymy, aż mięso się całkowicie zetnie. 
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, a dużą żaroodporną formę (o wymiarach ok. 20x30 cm) natłuszczamy masłem lub olejem.
Do kurczaka z warzywami dorzucamy szpinak i czekamy, aż warzywo delikatnie zwiędnie. Na koniec dodajemy serek mascarpone i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem oraz sporą szczyptą świeżo zmielonej gałki. 
W małej misce roztrzepujemy jajka z odrobiną mleka i śmietaną. Masę również doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki dzielimy na 2 części. Pierwszą wykładamy dno żaroodpornego naczynia. Na tą warstwę wykładamy zawartość patelni. Na wierzch kładziemy drugą warstwę ziemniaków. Całość zalewamy równomiernie masą jajeczną (powinna przeniknąć do wszystkich składników) i posypujemy startym serem oraz odrobiną tartej bułki.
Danie pieczemy przez ok. 30-40 minut, aż do zarumienienia. Podajemy na gorąco, w towarzystwie ulubionych świeżych warzyw.


Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Luuuuuuubię takie zapiekanki!!!!!

    PS Oglądałam film "Smażone zielone pomidory" - fajny klimat, fajny film :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapiekanki są pyszne! Aż żałuję, że tak mało ich robiłam jesienią i zimą... teraz pewnie będzie mniejsza ochota na ciepłe jedzenie ;) A film chętnie obejrzę - dużo dobrego o nim słyszałam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...