czwartek, 29 sierpnia 2013

zapiekanka z łososiem, porem i brokułami

W domu rodzinnym byłam zawsze ekspertem od zapiekanek. Choć teraz wybieram już trochę inne składniki kompozycji, przyjemność ze skrupulatnego układania warstw i podglądania rumieniącego się w piekarniku dania pozostała do dziś! Zapiekanki lubię przyrządzać w weekendy - wtedy mam więcej czasu na przygotowania i cieszenie się ich smakiem. Poniższa ziemniaczano-rybna propozycja jest bardzo delikatna, a jednocześnie sycąca - dla dwóch osób to zdecydowanie solidna porcja na 2 dni.





ziemniaczana zapiekanka 
z łososiem, porem i brokułami


składniki:
(na 4 porcje)

- 800g filetów z łososia
- 600ml mleka
- 800g ziemniaków
- 40g masła
- 200g porów (jasnych części)
- 40g mąki pszennej
- 200g brokuła
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- świeżo zmielone sól i pieprz

- roztopione masło lub oliwa do posmarowania ziemniaków


1. Filety z łososia myjemy, pozbawiamy skóry i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rybę wkładamy do garnuszka i zalewamy mlekiem. Składniki zagotowujemy i zaraz zdejmujemy z ognia. Łososia wyjmujemy na talerz, a mleko zachowujemy.

2. Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, wrzucamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy ok. 5minut. Odcedzamy. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.

3. Na patelni roztapiamy masło i dusimy na nim pokrojone w plasterki pory (pod przykryciem, ok. 5 minut). Wsypujemy porcjami mąkę i całość mieszamy. Do składników stopniowo dolewamy mleko, nie przerywając mieszania. Zmniejszamy ogień i gotujemy pory, bez przykrycia, przez ok.10 minut tak, aby sos zgęstniał (gdy okaże się zbyt gęsty możemy dodać więcej mleka lub wody). Na koniec dodajemy brokuła podzielonego na niewielkie różyczki, a zawartość patelni doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Składniki mieszamy i odstawiamy naczynie z ognia.

4. Żaroodporną formę (użyłam okrągłej, o średnicy 24 cm, ale polecam dla wygody trochę większą lub wyższą niż taka do tart) smarujemy cienko masłem. Na dno naczynia kładziemy rozdrobnionego łososia (po moczeniu w mleku łatwo się podzieli łyżką), następnie wykładamy zawartość patelni, a na koniec układamy ziemniaki tak, aby na siebie zachodziły. Wierzch dania smarujemy roztopionym masłem lub oliwą.

5. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.30-35 minut, aż do zrumienienia ziemniaków.


Smacznego!


P.s. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, choć tam autorka na patelnię, razem z brokułami, wrzuciła dodatkowo krewetki (200g) oraz kapary (łyżka). Według mnie zapiekanka i bez tego jest bogata z smaku, dlatego ograniczyłam składniki. Ale niewykluczone, że kiedyś połaszę się na pełną wersję dania! 

4 komentarze:

  1. Ania, Ty to masz pomysly-jak juz mi sie wydaje ze zaczna Ci sie konczyc wpisy, wskakujesz zawsze z czyms ciekawym... gratuluje naprawde.

    OdpowiedzUsuń
  2. mam tyle pomysłów, że już przestają się mieścić w blogowym notesie ;) kuchnia to studnia bez dna! Mam nadzieję, że jeszcze nie raz zaskoczę, ale też zostanę zaskoczona - wciąż czerpię przecież inspirację z pracy innych. Dziękuję za gratulacje i zachęcam do śledzenia i wykorzystywania przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ziemniaczki,losoś, por, brokuły..!!! Mniam, mniam...Wszystko to uwielbiam w tej kompozycji. Brawo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) a ja właśnie jutro planuję powtórzyć ten przepis!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...