wtorek, 13 sierpnia 2013

sałatka ze szpinakiem i malinami

Tę sałatkę robiłam już kilka razy, wciąż eksperymentując z proporcjami składników. Oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku, natomiast poniżej prezentuję nieco zmienioną wersję. Kolejnym razem spróbuję dodać do sałatki suszoną szynkę lub kawałki pieczonego kurczaka, by wzbogacić jej smak. Choć tak naprawdę składników jest sporo, a kompozycja jest na tyle ciekawa, że wersja bezmięsna też jest bardzo atrakcyjna! Poza tym uważam, że taki zestaw może być np. świetnym dopełnieniem dla grillowanych mięs.




sałatka ze szpinakiem i malinami

składniki:
(na 2 porcje)

- 2 duże garści świeżego szpinaku
- 100g sera z niebieską pleśnią
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
- sól morska
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szklanka malin
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki płatków migdałowych (zrumienionych na suchej patelni)
- opieczone bagietki


1. Szpinak myjemy i osuszamy, rozkładamy na talerze.

2. Ser kroimy w kosteczkę - połowę odkładamy, a drugą mieszamy na gładki sos z oliwą, pieprzem, solą, octem winnym i sokiem z cytryny. 

3. Pół szklanki malin wkładamy do małego rondelka, dodajemy ocet oraz miód i miksujemy blenderem - zagotowujemy delikatnie sos. Na małej patelni rumienimy płatki migdałów.

4. Szpinak polewamy delikatnie najpierw sosem serowym, potem malinowym. Następnie wykładamy kostki sera oraz pozostałe maliny. Całość posypujemy uprażonymi migdałami. Sałatkę podajemy z opieczonym pieczywem.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Niesamowite połączenie! Slinka sama leci...

    OdpowiedzUsuń
  2. te kolory... takie soczyste!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorodne malinki na zielonym szpinaku podane na stół w taki świąteczny dzień jak dzisiaj( Zielone Świątki!)to raj dla całej rodziny i gości ( oj raj!!)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...