piątek, 23 sierpnia 2013

pasty do pieczywa

Powyższy temat to tak bogaty i ciekawy dział kuchni, że nie sądzę, abym zbyt prędko się nim znudziła. Pasty podbijają serca gości (a mnie zachęcają szybkością wykonania), dlatego często serwuję je w trakcie ich wizyt. Parę smacznych propozycji wyszukałam w internecie i książkach (na publikację czeka już np. pyszna pasta z pieczarek i suszonych pomidorów!), natomiast poniższe kompozycje stworzyłam inspirowana przystawkami do chleba serwowanymi w jednej z miejskich knajpek. Uważam, że awokado to świetny dodatek do klasycznej pasty jajecznej, natomiast pasta z tuńczykiem, zaraz po tradycyjnej z makreli, jest na czele moich ulubionych rybnych smarowideł.






pasta jajeczna z awokado


składniki:

- 4 jajka
- awokado (dojrzałe, choć nie za bardzo)
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- mała czerwona cebula
- świeżo zmielone sól i pieprz


1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki.

2. Awokado pozbawiamy skórki i pestki. Miąższ kroimy w niedużą kostkę, wrzucamy do miseczki i mieszamy z sokiem z cytryny.

3. Cebulę kroimy drobno i dodajemy ją do awokado. Do miski dorzucamy poszatkowane jajka - używam w tym celu małej metalowej kratki do warzyw, dzięki której jajko kroi się w małe, regularne kosteczki.

4. Całość mieszamy widelcem i doprawiamy świeżo zmieloną solą oraz pieprzem. Awokado powinno nadać paście dobrą konsystencję, natomiast jeśli okaże się ona za mało zbita, możemy dodać więcej soku z cytryny lub choćby łyżeczkę jogurtu.


 pasta tuńczykowa z fetą i papryką


składniki:

- puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
- opakowanie fety (może być też miękki ser sałatkowy typu feta)
- pół świeżej czerwonej papryki
- garść natki pietruszki
- świeżo zmielone sól i pieprz


1. Tuńczyka lekko odsączamy (pozostawiamy około połowę oleju), wrzucamy go do miski. Dorzucamy pokruszoną fetę, paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę oraz drobno poszatkowaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy widelcem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pastę doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli okaże się zbyt sucha, możemy dodać trochę oliwy lub jogurtu.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. uprzedzam wszystkich czytelników ze te pasty są MEEEEEEGGGGAAAA! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mega dobre i mega szybkie w przygotowaniu, równie prędko znikają... ;)

      Usuń
  2. Witam,
    Trafiłam na tę stronę poprzez facebook'a.
    Wypróbowałam pasty oraz sałatkę z makaronem. Zrobiły furorę na niedzielnym spotkaniu towarzyskim. Pozdrawiam i dzięki za smaczną inspirację:) Aneta N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że natknęłaś się na stronę, a zamieszczone na niej przepisy smakowały Tobie i gościom - to ogromna mobilizacja do regularnego prowadzenia bloga! :) zachęcam do dalszego śledzenia wpisów i również pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...