sobota, 17 sierpnia 2013

piknik!

Znalezienie ciekawego piknikowego dania było dla mnie sporym wyzwaniem. Nie do końca wiedziałam, jak ma wyglądać nasz urlopowy posiłek na świeżym powietrzu. Z jednej strony przecież wiele rzeczy nadaje się do zjedzenia poza domem, ale mi zależało na tym, żeby nie były to po prostu kanapki. Udało się! Poniżej przedstawiam dwa bardzo smaczne przepisy, które świetnie sprawdziły się w pozadomowych warunkach. Sałatkę uważam za odkrycie kulinarne ostatnich miesięcy i wiem, że będę często do niej wracać - czy to przy okazji jedzenia pod chmurką, czy serwując ją w domu, jako dodatek do mięs. 



cytrynowy kuskus z cukinią, miętą i fetą
(wg przepisu z Kwestii Smaku)


składniki:
(na 2-3 porcje)

- 300g cukinii
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- 150ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150g kuskusu
- 100g fety
- garść świeżej mięty
- świeżo zmielona sól i pieprz


1. Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej wyciśnięty ząbek czosnku, dodajemy cukinię i smażymy całość ok. 5 minut, aż warzywo zmięknie. Patelnię zestawiamy z ognia, a jej zawartość doprawiamy cytrynową skórką, solą oraz pieprzem.

2. W garnuszku zagotowujemy bulion z dodatkiem soku z cytryny. Odstawiamy z ognia i dodajemy kuskus, mieszamy. Naczynie przykrywamy i pozostawiamy kaszę do namoczenia na ok. 5 minut.

3. W misce mieszamy cukinię oraz kuskus, w razie potrzeby doprawiamy. Na koniec (a najlepiej bezpośrednio na talerzach) dodajemy pokrojoną lub pokruszoną fetę, posypujemy poszarpanymi listkami mięty.




Smacznego!





miodowo-musztardowe udka z kurczaka
(wg przepisu z Kwestii Smaku)


składniki:
(na 2 porcje)

- 4 udka kurczaka

glazura

- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy
- 2 łyżki białego octu winnego
- łyżka oleju
- świeżo zmielone sól i pieprz


1. Udka myjemy i osuszamy, każde z nich lekko nacinamy nożem i wkładamy do miski.

2. Wszystkie składniki glazury mieszamy na jednolitą masę i polewamy nią kurczaka - mięso marynujemy w ten sposób w lodówce co najmniej godzinę (a najlepiej całą noc).

3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Udka wyciągamy z marynaty, układamy w żaroodpornym naczyniu jedno, obok drugiego i polewamy częścią pozostałego sosu. Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok.40-50 minut, co jakiś czas przewracając kurczaka (robiłam to co ok.10 minut) i polewając go resztką marynaty. Po upływie tego czasu mięso powinno być ładnie zarumienione.

4. Udka możemy podać na ciepło (np. jako jeden ze składników obiadu - najlepiej wtedy posypać je pietruszką) lub na zimno.


Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. Sprobuje to zrobic nawet bez pikniku:) brzmi calkiem prosto, czyli spelnia moje wymagania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jestem pewna Kika, że polubisz kuskusową sałatkę! czekam na wrażenia jak już jej spróbujesz :)

      Usuń
    2. i nareszcie jesteście na fotkach!:)

      Usuń
    3. może co jakiś czas będziemy się pojawiać na zdjęciach! :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Faaantastyczne pomysły na piknikowe wyprawy!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...